StoryEditor
Slikarstvoa brod plovi

Jedrenjaci i parobrodi Vaska Lipovca napunili galeriju ‘Kravata‘ u Jelsi na kraju ovogodišnjega ‘Katamaran Arta‘

14. kolovoza 2020. - 13:05
Božo Majstorović, Iris Slade i Marija Plenković na otvaranju izložbe  Mirko Crnčević

U kultnoj jelšanskoj galeriji "Kravata" svečano je, u organizaciji Muzeja općine Jelsa, otvorena izložba Vaska Lipovca. Prva je to izložba Lipovčevih djela u ovom otočnom mjestu, a njome nakon izložbi nedavnih fotografija Ivana Posavca i recentnih crteža umjetnice Nine Ivančić zapravo završava jelšanski dio ciklusa "Katamaran Art 2020.", čija su tematska okosnica bili baš brodovi i putovanja.

–​ Vasko Lipovac je umjetnik koji zaista uživa veliku popularnost u cijeloj Dalmaciji, tako da nas uopće ne čudi veliki interes za razgledanje ove izložbe, osobito što je riječ o njegovim djelima koja su imala svoju premijeru upravo na "Katamaran Artu" – prigodno je rekla Marija Plenković, ravnateljica Muzeja općine Jelsa.

A o tom uistinu omiljenom hrvatskom suvremenom umjetniku i njegovih jedanaest dosad neizlaganih radova u laviranom tušu i/ili temperi na papiru iz obiteljske zbirke govorila je Iris Slade, muzejska savjetnica Galerije umjetnina iz Splita, dakle, partnerske ustanove u spomenutom programu, ujedno i kustosica izložbe Vaska Lipovca u ovom ciklusu. Riječ je zapravo o pojedinačnim prikazima brodova u tipu jedrenjaka i parobroda na uzburkanom ili mirnom moru te jednoj silueti mornara, koji su njihov motivski repertoar.

Na kraju publici se kratko obratio i Božo Majstorović, idejni začetnik i suradnik na projektu "Katamaran Art" zadnje tri godine. Pohvalio je cijeli tim malog, ali vrlo agilnog Muzeja u Jelsi te zahvalio obitelji Vaska Lipovca na susretljivosti i svemu onome što čini da se ta njegova bogata ostavština sačuva i na primjeren način prezentira.
Znakovito je da "Katamaran Art" nastavlja i dogodine "plovidbu", a ova izložba ostaje otvorena do 13. rujna 2020. godine.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 14:49