StoryEditor
Slikarstvoizlagati se mora

Deset crteža brodova Nine Ivančić večeras u Galeriji umjetnina Split zatvara ovogodišnji Katamaran Art

Piše PSD.
13. kolovoza 2020. - 17:04
Nina IvančićDamjan Tadić/HANZA MEDIA

Večeras u 21 sat u Galeriji umjetnina Split bit će otvorena izložba Nine Ivančić, kojoj se završava ovogodišnji program Katamaran Arta u Splitu.

- Različiti tipovi brodova ikonografski su sadržaj i recentnih radova Nine Ivančić. Riječ je o deset crteža olovkom na papiru većeg formata. Da nas ne zavarava upotreba medija invencije, treba kazati da se i ovi crteži referiraju na stvarni predložak. Dakle, iako je u pitanju najosobniji i najintimniji likovni medij, autorica kao da svoj rukopis želi lišiti svake ekspresije, odnosno subjektivnog izraza koji bi je udaljio od namjere objektivnog prikaza broda. Međutim, bez obzira na tehničku preciznost izvedbe i brojnost zabilježenih detalja nismo ništa bliže realističkom prikazu broda u odnosu na ranije slike.

Štoviše, hiperrealistički stil projektnih biroa, koji pozornosti promatrača prinose i ono što je u zbilji oku nedostupno, samo dodatno ističe različitost prirode slike od stvarne prirode. Međutim, minimalistički likovni izraz i potenciranje fizičke dimenzije medija nipošto ne znači odustajanje od estetskih zahtjeva. Unatoč svekolikoj redukciji, ili upravo zbog nje, elegancija crteža na pomno izabranom papiru i savršena usklađenost prikazanog sadržaja i formata kadra još više dolaze do izražaja. Kao zaključak možemo konstatirati da je riječ o problemski zanimljivim i neobično lijepim radovima, rekao je kustos izložbe Božo Majstorović.

Nina Ivančić rođena je u Zagrebu 1953. godine. Diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Šime Perića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1977. godine. Polaznica je Majstorske radionice Ljube Ivančića u Zagrebu od 1977. do 1979. godine. Fulbrightova je stipendistica za poslijediplomski studij slikarstva (MFA Program in Painting) na Columbia University u New Yorku 1986. - 1987. godine. U sklopu Fulbrightovog programa radi u biblioteci Guggenheim muzeja u New Yorku (Research and practical training od 1987. do 1991. godine). Živi i radi u New Yorku od 1986. do 1993. godine. Od 1977. godine intenzivno izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Njezin rad popraćen je s više nagrada, velikim brojem bibliografskih jedinica, nekoliko TV filmova, a radovima je zastupljena u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. rujan 2020 15:09