StoryEditorOCM
Slikarstvoosobna paleta

Apstraktne interpretacije dalmatinskih krajolika Maje Miškov na Peristilu do 28. listopada

23. listopada 2020. - 14:00

U prostoru "Prokulture" na Peristilu postavljena je izložba splitske umjetnice Maje Miškov "Izolacija", inspirirana otočnim ambijentom Visa, "čiju jedinstvenu, magičnu energiju nije teško prenijeti na platno nekome tko ga osjeća, a pri ruci su mu paleta od tisuću boja, kistovi i platno", naveo je Nikola Čizmić prilikom otvorenja.

- U svom radu autorica istražuje i stvara apstraktne interpretacije poznatih joj dalmatinskih krajolika, analizira svoj odnos s prostorom i vremenom, smjenama godišnjih doba, vezom mora i kopna. Stilizirani oblici, s plohama zasićenima gustim namazima intenzivnih boja svojom emocionalnom toplinom nose ove slike, odražavajući jednostavnost prikaza i doživljaja bogatstva i prirodnih kontrasta otočnog krajolika u očima autorice i gledatelja. Neopterećena predrasudama, Maja Miškov je suvereno i izravno slikarski progovorila – ističe Čizmić.

Zlatko Gall je ukazao kako se Maja Miškov odlučila za blistavu paletu intenzivnih boja, bilo da je riječ o gotovo lazurnim plohama ili dijelovima s gustim namazom boje. Sučeljavajući ih u preciznim kompozicijama stiliziranih pejzažnih situacija, postiže izrazitu ekspresivnost motiva kojoj su korijeni podjednako u učenjima Franza Marca i "plavih jahača", u dubrovačkim koloristima Pulitici, Masli i Dulčiću, otočnom opusu Stipe Nobila, ali i u mediteranskoj kolorističkoj eksploziji koja je skrojila današnju pitoresknu razgledničarsku vizuru Santorinija, Assosa, Milosa, Syrosa...

- Unutar maštovitih Majinih kompozicija u skladnom suživotu stoje geometrijski stilizirane crkvice, kuće i seoski kućerci te razigrane, gotovo apstraktne kolorističke "mrlje" gustog namaza s prikazom mediteranskog raslinja. Kojim će od ova dva puta Maja Miškov krenuti, nemoguće je predvidjeti, no kojom se god stazom zaputila – onom koja vodi k još naglašenijoj stilizaciji ili pak onom koja hrli u koloristički vatromet ekspresivne apstrakcije, zacijelo će i dalje ostati svoja. Kao talentirani autodidakt vjerna vlastitom instinktu, nervu i potrebi za slikanjem, a ne trendovskim ili žanrovskim ladicama – zaključio je Gall, a izložba se može posjetiti do 28. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 05:33