StoryEditorOCM
Slikarstvootvorenje u petak

Cijenjena osječka slikarica i ilustratorica stiže u Split: izložba Helene Janečić ‘Call Me By Monet‘ u Galeriji Škola

Piše Kultura SD
21. rujna 2023. - 12:43

Helena Janečić još je jedno originalno autorsko lice iz programa "Galerija Škola 2023", a ova vrsna slikarica, široko prepoznata strip autorica i cijenjena ilustratorica dolazi nam u Split iz Osijeka te će se predstaviti izložbom Call Me By Monet. 

Izložba se otvara u petak, 22. rujna, u 19 sati, a moći će se razgledati do 19. listopada.

- Vidjet ćemo interesantno gestualno, krokijevsko slikarstvo, vješto uhvaćene "kadrove" iz svakodnevnog života čiji akteri neformalno razgovaraju, odmaraju, dokoličare, sve na papirima velikih formata kao i na manjim skicama. Tipični trenuci u vremenu su na papiru zaustavljeni brzo, poput kakvih impresija, na što se autorica duhovito referira u naslovu izložbe. 

Upoznavajući se s autoričinim statementom, doznajemo kako su njezini protagonisti pripadnici queer svijeta kojeg je i sama autorica dio, pa je i taj osobni pristup i autentičnost u prikazu svakidašnjice ono što Heleninu likovnost čini i konceptualno zanimljivom i drugačijom - poručuju iz Galerije Škola.

image
Helena Janečić

- Polazište likovne umjetnosti Helene Janečić je obični, svakodnevni život, bez uljepšavanja ili glamuriziranja nekog njegovog aspekta. Iako se općenito u opisivanju Heleninog rada naglasak uvijek stavlja na njezin neosporivi utjecaj u LGBTQ+ community-u, za nju je to samo posljedica onog što umjetnica jest - iskrena ljubav i bliskost imaju istu podlogu u bilo kojoj formi. Autorica u svojim djelima prezentira ljudsku svakodnevicu kroz koju raspliće vrlo nježnu i često osobnu priču punu razumijevanja, ljubavi te romantičnog, pomalo idealiziranog pogleda na trenutke u vremenu i ljude koji su okupirali njezin svijet. Ispod tog intimnog, emocionalno nabijenog sloja, Helena se bavi i destigmatiziranjem ženske seksualnosti i stvara odmak od “male gaze-a” koji je prevalentan u kontekstu prikaza žene kroz umjetnost i (pogotovo) u stvarnosti.

U svom radu ona je ujedinjena s “predmetima” svog fokusa te se stvara osjećaj kako gotovo voajerski imamo pristup njezinim sjećanjima i mašti, naime, osobe na autoričinim ilustracijama i slikama ne poziraju, već su “uhvaćene” u stvarnom trenutku. Ta ‘običnost’ situacija kroz koje prikazuje ženski lik humanizira iste te im daje posebnu životnost. Razumljivo je stoga i da je i njezin likovni pristup impresionistički uz vrlo jasan stripovski utjecaj koji rezonira sa istim vrijednostima - skladna kombinacija koja joj daje autentičnost u likovnom izričaju.

Stripovski utjecaj se najbolje iščitava kroz slobodnu nesavršenu liniju kojom krokijevski opisuje svoje likove, što je idealan alat za postizanje ‘hvatanja trenutka’ tj. impresije. Protutežu tome čine vrlo lazurni premazi boja koje konkretnost crnih linija ne ograničava, već je nadopunjuje i omogućava im da neovisno ispričaju svoj dio priče.

U izložbi “Call me by Monet” predstavlja radove u kojima svoju impresiju prenosi isključivo kroz boje i opuštenost poteza, ali uz jasnu namjeru, precizno, dok vidljivi potezi kistom kao da teku po papiru i fabularno vode našu pažnju kroz sliku. Koristeći se ovim slobodnim pristupima, uspijeva vrlo vješto, poštujući točnost i anatomiju prikazati nesavršenost ljudskog bića, čime vizualno stvara spoj snovitog i stvarnog. Potrebno je puno truda i rada za postizanje takve likovne jednostavnosti, narativnosti i iskrenosti te da se kroz tako malo prenese toliko puno - napisala je o autorici i njenom radu Enisa Talić.

image
Helena Janečić

O autorici

Helena Janečić  rodom je iz Osijeka, a slikarstvo je diplomirala na Sveučilištu Furman u SAD-u 2003. kao stipendirana atletičarka, a onda se vratila u Hrvatsku 2007. godine gdje je magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Igora Rončevića. Svojim radom afirmirala se i u zemlji i internacionalno, a njezino likovno područje je raznoliko, naime, priznata je

kao slikarica, strip crtačica, ilustratorica… Crteži s njezinim potpisom krase mnoge slikovnice i priče, među njima “«The Lion and the Gibbon» u izdanju online izdavačke kompanije Createspace 2014.godine i bojanku za odrasle «Svatko od nas nečiji je superjunak» za Allianz osiguranje 2015. godine. Ilustrirala je priču o klimatskim promjenama “Bajke za bolje sutra”, crtala je za udruge Perforacije i Kapibara iz Zagreba, te osmislila vizuale za Lori Rijeka, Festival Vox Feminae Zagreb, Festival Pitchwise Sarajevo, udruge Labris Beograd, Skribonauti Split.

Surađivala je i s reklamnim agencijama kao što su Bruketa i Žinić i Agencija 404 te s HPB bankom. Njezin rad ovjenčan je i nagradama Ex Aequo 20. i 23. slavonskog biennala, a 2009. je jedno od njezinih djela uvršteno u zbirku Erste banke. Članica je HZSU-a te HDLU-a Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:33