StoryEditor
KulturaKUS Njega u Tučepima

Ovo je jedina konoba u Dalmaciji u kojoj Boris Dežulović i Miljenko Jergović raspravljaju o nogometu i ženama

7. ožujka 2019. - 17:28

Kulturna udruga starih "Njega" u Tučepima pokazuje da nije agilna samo u cijeloj sezoni jesen-zima, u kojoj svaki drugi petak organizira redovito dobro posjećena kulturna događanja, nego da ima snage i za fotofiniš.


Svoj ritam od dva događanja mjesečno u ožujku i travnju odlučila je ubaciti u dvaput višu brzinu, iz pete u desetu. Pa će od 8. ožujka do 12. travnja, kako kaže njezin voditelj Damir Tomić Maduna, svaki petak imati po jedno kulturno događanje.


Osmog ožujka Boris Dežulović predstavit će nova i stara izdanja i razgovarat će se o svemu, od nogometa do žena. U tome Dežulović neće biti sam, u ekipi s njim govorit će Miljenko Jergović, Martina Mlinarević i Marina Vujčić.


Tjedan poslije bit će promocija nosača zvuka grupe Zwouk "Do kraja bola". Za posjetitelje unplugged će svirati Ivica Vučko, Stipan Popović, Ivan Srzić, Marin Klarić uz gošću Anu Ilijašević Nikolac.


Drugi dan proljeća, 22. ožujka, bit će autorska večer Ivice Ivaniševića, sa čitanjem njegovih starih i novih priča. A 29. ožujka bit će glazbeno poetska večer posvećena Momčilu Popadiću, čije stihove će pjevati i čitati glumac HNK Split Marjan Nejašmić Banić, te glumac iz GKM Split Bojan Brajčić.

Gust program

Gust program nastavlja se i u travnju. Ne sumnjamo da bi Damir Tomić Maduna doveo i T.S. Eliota, samo da je živ, da mu posvjedoči kako je travanj najokrutniji mjesec.

Ali budući da pisac "Puste zemlje" nije među nama, petoga travnja zbirku duhovne poezije "Genezaretske vedrine" predstavit će Ivna Talaja. Kraj dvanaeste sezone u KUS "Njega" 12. travnja obilježit će izložba fotografija Tončija Bušelića.


Tko do tada ne dođe, može se slikat. Barem do iduće jeseni.


- Do sada nije bilo otkazivanja gostovanja, stoga ne razmišljam o tome. Termini su fiksni jer posjetitelji u svojim bilješkama imaju zapisano: petak u KUS "Njega".

Zar da ih iznevjerim? Zbog usksnih blagdana 12. sezonu završavam tjedan dana ranije. A što se tiče gušćeg programa, brojna publika je zaslužila da bude nagrađena - kaže organizator, koji ima razloga s ponosom pogledati sezonu za sobom.

U njoj su gostovali Martina Mlinarević, Siniša Škarica s Antonijom i Borisom Hrepićem te Marinkom Biškićem, Dominikom Bucom Glučinom i izložbom "Doniranjem duhovnih organa", mladi makarski pisac Josip Vujčić, Miljenko Jergović, Duška Mušić, Ivica Jakšić Čokrić Puko i Branko Bušelić.


- Ovaj popis govori sam za sebe. Zahvalan sam i sretan. KUS "Njega" program nastavlja sredinom svibnja trećom likovnom kolonijom, na kojoj sudjeluje dvadesetak slikara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uz druženje i radost stvaranja novih djela.


Nakon likovne kolonije KUS "Njega" postaje izložbeni prostor za radove s likovne kolonije, koju za vrijeme turističke sezone rado posjećuju strani i domaći turisti te time obogaćujemo kulturnu ponudu mjesta, kaže Damir Tomić Maduna, kojemu su godinama vjerni autori i publika.


A kako i neće kad tu nalaze oazu kulture i zabave, uz obaveznu pjesmu, obilje publike, vatru s kamina i prigodni kalorijski dodatak potreban za zimske temperature i štimung, druženje s umjetnicima rame uz rame.

Kulturni turizam, nema što. I to u dubokoj posezoni.


Kad će ta jesen?
Budući da svaki ozbiljni organizator kulturnih događanja s makar jednogodišnjim iskustvom ima plan događanja za iduću godinu, Damir Tomić Maduna, iza kojeg je dvanaest kulturnih zimskih sezona, kao iz rukava pušta dio svojih aduta za sljedeću jesen - zimu.

Luiza Bouharaoua, Diana Burazer, Bruna Bakić, "Modri kavez" i Marko Tomaš, dio su aduta zbog kojih će se od epicentra u Tučepima u krugu promjera sto kilometara pitati ne kad će taj petak, nego kad će ta jesen i zima.

item - id = 592445
related id = 0 -> 1076712
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2021 22:44