StoryEditor
Ostaločekajući 13. siječnja

Zlatni globusi i nominacije za BAFTA-u pokazali da su glavni oskarovski favoriti Tarantinov ‘Bilo jednom u... Hollywoodu’, Mendesov ‘1917’, Phillipsov ‘Joker”, a ne treba zanemariti ni Bongova ‘Parazita‘

11. siječnja 2020. - 14:10
Zvjezdana ekipa ‘Bilo jednom u... Hollywoodu’ slavila je na Zlatnim globusima, ali Oscar je druga pričaAFP

Dodijeljeni su Zlatni globusi 2020. i objavljene nominacije za BAFTA-u.

Sljedeća stanica su nominacije za najveću filmsku nagradu - Oscara. Što se može očekivati od (nominacija za) Oscara na temelju dobitnika Zlatnih globusa i nominenata BAFTA-e? Zlatni globusi su sigurno dali polet ratnom filmu “1917” Sama Mendesa koji je proglašen najboljom dramom i dobio kipić za režiju, a do dodjele se nije smatrao ni izbliza nekim “favoritom”. Devet nominacija za BAFTA-u govore u prilog tome, stoga je mala šansa da se ne nađe i među oskarovskim nominentima u brojnim kategorijama.

Na osnovi Globusa reklo bi se da će “1917” biti glavni takmac Tarantinovu ”Bilo jednom u... Hollywoodu” koji je osvojio najveći broj kipića, njih tri (najbolji mjuzikl ili komedija, sporedna muška uloga Brada Pitta, scenarij). “1917” i “Once Upon a Time In... Hollywood” nisu mogli omjeriti snage na Globusima jer nisu bili u istoj kategoriji najboljeg filma, a na Oscarima će biti i moći će pobijediti samo jedan. Sukladno najvećem broju BAFTA-inih nominacija (11) na status nominentskog Oscar favorita tipuje i “Joker” Todda Phillipsa, nagrađen na Globusima za glavnu ulogu Joaquina Phoenixa i glazbu.

Ne treba zanemariti ni “Parazita” Joon-ho Bonga, iako je osvojio “samo” Globus za najbolji “strani” film. Naime, “Parasite”, kao “stranac”, nije ni mogao ući u kategoriju najboljeg filma unutar drame jer takva su njihova pravila. Znakovito je da je za BAFTA-u nominiran i kao najbolji film koji nije na engleskom jeziku i najbolji film općenito, a nominaciju je dobio Bong za režiju i originalni scenarij. Pobjeda “Parazita” na Oscarima bila bi prijelomna jer ga ni jedan film izvan engleskoga govornog područja još nije osvojio, čak ni prošlogodišnja Netflixova “Roma”.

Spominjući Netflix, “streaming” servis krenuo je u dosad najveći lov na nagrade s “Irishmanom”, “Marriage Story” i “Two Popes”, međutim samo je središnji film osvojio jedan jedini Globus – za sporednu žensku ulogu Laure Dern. Scorseseov “Irac” dobio je deset nominacija za BAFTA-u, no više se ne drži jednim od oskarovskih favorita, premda će vjerojatno dobiti pozamašan broj nominacija, slično kao i “Bračna priča” Noaha Baumbacha koja teško da će trijumfirati u glumačkim kategorijama (Adam Driver, Scarlett Johansson) nakon što su Globus, u kategoriji glavne muške/ženske uloge u drami, primili Phoenix i Renee Zellweger (“Judy”), ali nikad se ne zna. Dotad, osvajanje Globusa unutar komedije je, moguće, poguralo naprijed Tarona Egertona (“Rocketman”) i Awkwafinu (“The Farewell”), no konkurencija je prejaka, a nitko od njih nije dobio nominaciju za BAFTA-u.

Ipak, Globusi su tradicionalno veći putokaz prema Oscaru od BAFTA-e, unatoč tome što su se u posljednjih pet godina stopostotno poklopili samo dvaput oko glavni(ji)h nagrada. Primjerice, 2018. pobjednici najboljeg filma na Globusima u kategorijama drame i komedije bili su “Tri plakata izvan grada” i “Lady Bird”, da bi ostali bez glavne nagrade na Oscarima. Opet, prošle godine “Zelena knjiga” je osvojila tri Globusa, identična tri kao “Bilo jednom u... Hollywoodu”, te potom ostvarila ekvivalentnu pobjedu na Oscarima.

Dominacija na Globusima i visok broj nominacija za BAFTA-u (deset) govori da bi ovo napokon mogla biti Tarantinova godina u smislu da neki njegov film osvoji Oscara ili on sam za režiju, a ne samo njemu “osigura” scenarij i nekom glumcu sporednu (mušku) ulogu. No, još je rano za finalne prognoze. Pričekajmo 13. siječnja kad će američka Akademija objaviti nominacije za 92. dodjelu Oscara, zakazanu za 9. veljače.•

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 19:35