StoryEditor
OstaloISPRAVAK

‘Pitanje prostora za djelovanje i rad organizacija civilnog društva, tj. kulturnih udruga isključivo je u nadležnosti Službe za kulturu Grada Splita‘

Piše PSD
28. lipnja 2021. - 13:30

Poštovani,

sukladno Zakonu o medijima, članak 40., a u cilju točnog informiranja javnosti, zahtijevam da se u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije na istom ili istovrijednom mjestu na kojem je objavljen i članak na kojeg se ispravak odnosi (čl. 41., st.1), u cijelosti objavi ispravak članka „TRIDESETI ROĐENDAN dočekuju vježbajući u zgradi iz horora“ s obzirom da je u njemu iznesena neistinita i djelomična informacija. Također isto zahtijevam da se učini i na internetskom portalu Slobodne Dalmacije na kojem je objavljen članak pod naslovom „Sramota! Pogledajte gdje vježba orkestar sa zlatnim europskim odličjem ‘Sanctus Domnio‘, a u novu koncertnu dvoranu ne mogu, iako im je obećano“).

U objavljenim člancima navodi se sljedeće: Tračak optimizma pojavio se u vrijeme završavanja zgrade Hrvatskog doma, u studenom prošle godine – tada im je obećano da će biti smješteni na četvrtom katu te raskošne secesijske zgrade koju su splitski glazbenici čekali ko ozebli sunce. Štoviše, iznebuha im je ponuđen i takav ugovor po kojem bi bili čak i rezidentni orkestar Hrvatskog doma i imali svoj godišnji glazbeni ciklus, kako i priliči njihovom renomeu, ali… opet ništa.

U nastavku teksta se donosi tek dio odgovora v.d. ravnatelja Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Split, s izostavljenim činjenicama zbog kojih ugovor s GMD Sanctus Domnio kao rezidentnim orkestrom nije realiziran. V.d. ravnatelja Hrvatskog doma Split iznio je sljedeće činjenice, izostavljene u objavljenim člancima: GMD Sanctus Domnio je zatražio da prostor koji bi koristili u Hrvatskom domu Split bude ekskluzivno njihov prostor za rad i da ga nitko drugi ne može koristiti, odnosno da ga može koristiti isključivo uz suglasnost GMD Sanctus Domnio. Nadalje, GMD Sanctus Domnio zatražio je 80% prihoda od prodaje ulaznica njihovog ciklusa kao i to da predstavnik GMD Sanctus Domnio postane član Upravnog vijeća Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Split. Nadalje, zatraženo je da Hrvatski dom Split ima obvezu pronaći adekvatni prostor GMD Sanctus Domnio u slučaju da se jednom raskine ugovor o suradnji. Na ove uvjete Hrvatski dom Split kao javna ustanova nije mogao pristati iz sljedećih razloga: 1. Prostor koji je dan na upravljanje od strane osnivača, Grada Splita, Hrvatski dom Split ne može ustupiti nekoj trećoj strani; 2. Kontinuirani rad nekog sastava u nekom prostoru generira određene troškove (grijanje, hlađenje, sanitarije, dežurstvo djelatnika Hrvatskog doma Split), a jedini način da se navedeno pokrije je upravo iz prihoda samih ulaznica (kao javna ustanova Hrvatski dom raspolaže s javnim novcem i dužan je transparentno i odgovorno trošiti sredstva Grada Splita); 3. V.d. ravnatelja nema ovlasti predlagati i postavljati članove Upravnog vijeća neke javne ustanove, to je u nadležnosti Gradskog vijeća Grada Splita i Gradonačelnika, 4. Javna ustanova u kulturi ne raspolaže s gradskim prostorima koje koriste brojne udruge civilnog društva i u tom smislu ne može preuzimati obveze pronalaska zamjenskih prostorija u slučaju raskida ugovora. Dakle, dogovor o suradnji sa GMD Sanctus Domnio kao posebnim rezidentnim orkestrom nije postignut jer određene tražene uvjete suradnje ova Javna ustanova u kulturi nema ovlasti ispuniti.

U međuvremenu su sklopljeni ugovori o programskoj suradnji s brojnim splitskim organizacijama civilnog društva o programskoj suradnji. (popis je dostupan na našim internetskim stranicama). Takvom modelu programske suradnje pristupio je i GMD Sanctus Domnio, te je pripremajući se za koncert povodom 30 godina djelovanja, održao pet proba na glavnoj pozornici koncertne dvorane u večernjim terminima. Hrvatski dom Split kao suorganizator osigurao je prijenos koncerta putem YouTube kanala Hrvatskog doma Split te višekanalno snimanje za moguće

izdavanje nosača zvuka što u potpunosti demantira dio naslova članka u kojemu stoji svojevrsna zabrana Društvu u novu koncertnu dvoranu („… a u novu koncertnu dvoranu ne mogu“).

Nadamo se da će Društvo čim prije pronaći „krov nad glavom“, a Hrvatski dom Split će, kao i do sada, u okviru svojih mogućnosti surađivati s GMD Sanctus Domnio i ostalim splitskim glazbenim i kulturnim udrugama. Pitanje prostora za djelovanje i rad organizacija civilnog društva, tj. kulturnih udruga isključivo je u nadležnosti Službe za kulturu Grada Splita.

Marin Kaporelo

v. d. ravnatelja Hrvatskog doma Split

Tončićeva ulica 1, Split

item - id = 1108905
related id = 0 -> 1126034
related id = 1 -> 1120950
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2021 08:01