StoryEditor
Ostalozagreb pa split

Ostaci pizze, boce piva, mini fragmenti spomenika s Petrove gore na izložbi ‘Prije početka, nakon završetka ručka‘ Vojina Hraste

Piše Jakov Kosanović
4. prosinca 2020. - 08:00
Vojin Hraste: Ich werde meine zeit nicht mehr verschwenden (Neću više gubiti vrijeme)

Izložba "Prije početka, nakon završetka ručka" naslov je izložbe akademskog kipara Vojina Hraste, koja će biti postavljena u Galeriji SC od petka 4. prosinca.

"Dekonstrukcijom vlastitog umjetničkog procesa, pokušavam mapirati svoj umjetnički integritet", ustvrdio je umjetnik, dodavši da ga izložena djela insceniraju kao “integralno biće“ u svojoj povezanosti s asocijacijama i stvarima koje su utjecale na formiranje njegova likovnog jezika.

- Ti su utjecaji predstavljeni kao izbor elemenata/ figura iz galerije općepoznatih i opće dostupnih "ikona" složenih da kao cjelina tvore jedan novi likovni imaginarij. Izbor ikona temelji se na poziciji suvremenih “mitova“ koju kritički preispitujem u eksperimentu samodefiniranja - napomenuo je u najavi izložbe.

Po njegovim riječima, nalazimo se u vremenu udvajanja konzumenta i kreatora, pa je ta izložba možda kriza postkapitalističkog umjetnika koji pretendira na radikalnost, beskompromisnost i avangardnost, u uvjetima u kojima je umjetnik pod pritiskom konzumenata takozvane čiste umjetnosti.

PIZZA, PIVO, VOJIN BAKIĆ...

Inače, izložba je nastala u zadnje dvije godine i uglavnom se tiče nekih dnevnih rutina, kako sam kaže - vezano za hranu i piće.

- Znaš kako se ono kaže za neka jela: nemoj prije ručka! E pa to je neki asocijativni svijet ovdje: imaš oblak s vječnom fontanom vina, pa neke ostatke pizze, boce piva, pa neke od elemenata spomenika Vojina Bakića s Petrove gore, samo u mini varijanti... Uglavnom je riječ o autobiografskim elementima i asocijacijama koji mogu nekome na nekoj razini biti interesantni - objašnjava Hraste.

Na upit koji suvremeni "mitovi" danas određuju njega i njegove studente, a pogotovo u vrijeme korone, Hraste kaže kako baš komentira s kolegicom kako je postav prilično depresivan, što sa situacijom ima neke veze, ali ne planski i direktno.

- Često se tako dogodi da se opća energija kanalizira, istopi i napuni, ali nije mi bila želja baviti se koronom. O.K, ima tu neke pseudokršćanske simbolike, ali opet izvrnuto na neki način - uz smijeh će Hraste.

Dodaje kako kao docent (na kiparskom odjelu ALU u Zagrebu, op. a.) shvaća koliko je nemoguće održavati nastavu na daljinu, jer to izgleda kao neki tečaj. "Teorija još ide nekako, ali u ateljeu radimo s manjm grupama. Generacija je izgubila pola godine i to je nenadoknadivo. Malo su tužni, osjeća se nervoza i nije baš najbolja situacija", priznaje.

Nakon zagrebačke prilike, koja traje do 18. prosinca, izložba "Prije početka, nakon završetka ručka" bit će otvorena i u Splitu, 21. siječnja 2021. u Salonu Galić. Nadamo se da će do tada i Vojin i njegovi studenti biti bolje volje, u skladu sa situacijom.

Isklesana biografija

Vojin Hraste (Šibenik, 1981.) diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Slavomira Drinkovića, a na toj je akademiji upisao i poslijediplomski doktorski studij. Uz rad na zagrebačkoj Akademiji i splitskoj Umjetničkoj akademiji, izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2021 23:42