StoryEditor
Ostalopotres u kulturi

Muzej za umjetnost i obrt hitno treba obrtnike, eksponati u Arheološkom muzeju teško da pamte snažniji potres, u Gliptoteci trajno uništeni odljevi...

26. ožujka 2020. - 17:45
I Etnografski muzej pokleknuo je pod silinom potresa  Boris Kovačev/hanza media

Kulturnjaci ne prestaju dobivati udarce: nakon što je taj sektor pao u prvoj liniji obrane od pandemije koronavirusa jer su prva zatvorena vrata kazališta, galerija, kina, muzeja, pa knjižara i knjižnica, sada se u glavnom gradu suočavaju sa žalosnim posljedicama zemljotresa. Zgrade zagrebačkih kulturnih ustanova, mahom u starim i zaštićenim povijesnim objektima, pretrpjele su različita oštećenja, a nažalost, u nekima su nastradali i eksponati u muzejskim zbirkama.

Štete se još utvrđuju, snima se postojeće stanje, statičari obilaze jedan po jedan objekt, pa će se – s obzirom na to da se još ne može sa sigurnošću reći da je s podrhtavanjem tla gotovo – konačna slika dobiti naknadno. No, već sada je izvjesno da će biti potrebna znatna sredstva od Grada Zagreba, Ministarstva kulture, kao i međunarodnih institucija da bi se popravila šteta i da bi javnosti ponovno predočili svoje zbirke.

Muzej za umjetnost i obrt (MUO), smješten na Trgu Republike Hrvatske, koji slavi 140. obljetnicu, a nedavno je izložio blaga iz riznice franjevačkog samostana s otoka Visovca, pretrpio je oštećenja na drugom i trećem katu, urušeno mu je dijelom krovište, a stradale su restauratorske radionice, te predmeti u dijelu stalnog postava na tim katovima.

image
Slavljenik, Muzej za umjetnost i obrt, pretrpio je teška oštećenja
muzej za umjetnost i obrt

- Izuzetno smo pogođeni razmjerima potresa koji se dogodio, kako stanovništvu Grada Zagreba tako i cjelokupnoj kulturnoj baštini i kulturno-povijesnim građevinama koje su stradale uključujući i zgradu našega Muzeja i predmete koji se u njemu čuvaju. Nadamo se i vjerujemo da ćemo uz pomoć Grada, Ministarstva kulture, UNESCO-a i drugih međunarodnih institucija uspjeti iznaći sredstva za sanaciju nastale štete te jednako tako i za rekonstrukciju najoštećenijih dijelova građevine kako bi se ona adekvatno osigurala za budućnost - kazao je ravnatelj Miroslav Gašparović.

Inače, zgrada Muzeja je historicistička palača iz 1888. godine, a u fundusu se čuva više od 100 tisuća predmeta lijepih i primijenjenih umjetnosti od 13. stoljeća do danas.

U gornjogradskoj palači Amadeo nastala su oštećenja na prvom i drugom katu, a oštećen je i stalni postav Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

image
Restauratori će imati posla
arheološki muzej zagreb

Vanjske pukotine, kao i niz unutarnjih, zabilježen je također na palači Vranyczany-Dobrinović na Zrinjevcu, iz 1879. godine, u kojoj se nalazi Arheološki muzej u Zagrebu. Oštećena je žbuka, a dimnjak se doima nestabilno, no neki su dijelovi postava teže oštećeni, pa su u ponedjeljak i utorak zaposlenici osiguravali predmete iz teže nastradale Pretpovijesne i Egipatske zbirke. U ovim sumornim vremenima djelatnici Muzeja zahvalili su svim kolegama, poslovnim partnerima, medijima i zabrinutim građanima na mailovima podrške koje primaju iz Hrvatske i inozemstva.

Upravo nakon obilaska zgrade Gliptoteke HAZU u Medvedgradskoj ulici u pratnji građevinskih statičara zatekli smo ravnateljicu Vesnu Mažuran Subotić:
- Zgrada je stara više od stotinu godina i jako smo se bojali što će reći statičari, no ona je u redu, osim što će vatrogasci sanirati dva dimnjaka. Unutar fundusa štete su velike jer naši su odljevi napravljeni od gipsa. Nastradao je velik broj djela. Popadale su skulpture s postamenata, neke su nenadoknadivo izgubljene, a jedan dio će se restaurirati. Mislim da će se neka djela modernog hrvatskog kiparstva teško obnoviti, no pretenciozno mi je govoriti bez detaljnog uvida koji ćemo komisijski napraviti, neometano, kad se bude moglo. Ipak, s izvjesnom dozom optimizma želim vjerovati da nije tako strašno i da ćemo proći s najmanjom mogućom štetom – kaže ravnateljica. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2021 06:31