StoryEditorOCM
Kulturamuškarci na rubu nervnog sloma

Nakon velikog uspjeha 'Splićanki', GKM Split ove sezone postavlja i cabaret 'Splićani' Ivana Lea Leme o lokalnim muškarcima koje su izludili patrijarhalni uzorci

12. rujna 2019. - 19:35

Novi ravnatelj Gradskog kazališta mladih Split Ivo Perkušić, glumac, profesor i glazbenik, ovih dana bavi se paralelno "brušenjem" programa za novu sezonu, ali je u zgradi Teatrina i parket friško izbrušen i lakiran, a zidovi obojeni.

Dogovara s meštrima završne detalje, za šest sjedalica u garderobi razmišlja bi li ih bilo bolje baciti ili pretapecirati, a i ogledala i ormarići su vidjeli bolje dane. Za to trebaju posebni računi, a novac za osvježavanje interijera već su dobili od grada, ipak su u povijesnoj zgradi. Javit će se na natječaj Ministarstva kulture za adaptaciju pozornice. Ukratko, papira kao u priči.

- Program smo već ranije definirali, neke sitnice možda će se mijenjati, ali ništa bitno - kaže Perkušić, koji je izabran za ravnatelja prije četiri mjeseca. Do tada je bio član ansambla, a i sada će nastaviti igrati, prvo u reprizama, a potom i u premijernim "Splićanima", koje će postaviti Ivan Leo Lemo.

Predviđena je uz to predstava "Postolar i vrag" po motivima šaljive povjestice Augusta Šenoe u režiji Siniše Novkovića, autorski projekt Darija Harjačeka "Knjiga za svaku ženu" i dva autorska projekta Belmonda Miliše, "Nove priče iz čarobnjakova šešira" i "Andersenove bajke".

- Nakon nekoliko repriza i odlazaka na gostovanja, prvu premijeru imat ćemo idućeg mjeseca."Postolar i vrag" namijenjen je uglavnom školskoj publici, a uobičajeno je da obradimo na nov način neki lektirni naslov. Siniša Novković imao je već nekoliko takvih projekata, a ovoga puta stavit će "Postolara i vraga" u suvremeni kontekst; u predstavi s petoricom glumaca zadržat će osnove Šenoine fabule natale po narodnoj priči, ali će je razraditi i proširiti. Bit će tu komičnih situacija, ali i mračnih momenata, a glavna bi poruka mogla biti da vrag nikada ne spava, najavljuje Perkušić.

Projekt "Splićani" bio je planiran lani, odnosno, naslijedio ga je i očekuje da će ponoviti izniman uspjeh "Splićanki" istog redatelja. U ovoj cabaretskoj predstavi i obrazac će biti sličan kao i u djelu u kojem je igrao ženski dio ansambla - riječ je o pričama muškaraca koji su na neki način dovedeni do ruba.

Izludili su ih uglavnom zahtjevi sredine, patrijarhalni uzorci u kojima je sve teže tumačiti alfa uloge, a kao što Lemo običava, odnosi će se oslikavati kroz aktualne teme, od lopovluka do turizma, od iseljavanja do politizacije sporta. Na sceni s kolegama pojavit će se samo jedna glumica, Ana Gruica Uglešić.

- Ne znam još kakva će me uloga zapasti. Jedva čekam vidjeti što je za mene smislio - kaže Perkušić.

Nadalje, najavljuje i autorski projekt Darija Harjačeka "Knjiga za svaku ženu". Ovaj naslov se možda i izmijeni tijekom rada, još uvijek je u kategoriji "radnog naslova", ali to kod autorskih projekata nije neuobičajeno. Harjaček je u GKM-u 2016. godine bio postavio iznimno potresnu predstavu "Dica" s temom maloljetničkog nasilja. Sada će progovoriti o uljuđenosti, bontonu, seksualnom odgoju u školama, suživotu s okolinom i drugim temama.

Radni naslov "Knjiga za svaku ženu" podsjeća na zastarjelu knjigu koja se mogla naći u mnogim domovima, a obilovala je savjetima o kućanstvu, prikladnom odijevanju, odgoju i ponašanju.

Perkušić obrazlaže da će Harjaček u središte zbivanja postaviti tipičnu proširenu splitsku obitelj, a njihove će odnose razraditi u radu i razgovoru s glumcima. Otvorit će pitanje tko određuje bonton i ima li taj pojam danas ikakvu vrijednost.

Jer prihvatljivo, pristojno i poželjno ponašanje danas više ne znači ono što i nekada, često se označava i kao slabost. Bahatost i nametanje gotovo da se preporučuju kao put za socijalni uspjeh. Ukratko - pojam pristojnog se "proširio" i u društvu u kojem jačaju struje koje se okreću tradicionalnim vrijednostima zadobiva nekakve čudne, mutirane oblike.

Napokon, bivši ravnatelj, glumac Belmondo Miliša, poznat kao vrstan pripovjedač, pripremit će za najmlađe dva ciklusa priča. Djeca će u tim projektima aktivno sudjelovati kroz razgovor, igru, pjesmu i učenje novih riječi. Između ostalog, Milišin je cilj posebnim, smirujućim tehnikama pripovijedanja uvježbati kod djece usredotočenost na detalj, razviti koncentraciju, relaksirati ih i zabaviti.

Mijenja se i namještaj

Program izgleda obećavajuće, a i unutrašnjost teatrina je od friške boje i laka, što bi se reklo, progledala. Salon za glumce, u kojem se nakon premijera priređuju kokteli, oslobođen je tamnog i suvišnog namještaja. Upravo su dopremljene staklene vitrine u kojima će se naći brojne nagrade i priznanja koje je kazalište, osnovano još u zbjegu u El Shattu, dobilo kroz desetljeća. Zidove će krasiti velike fotografije glumaca, bit će pitara i zelenila. Idućeg mjeseca će ravnatelj javnosti i službeno predstaviti program, novouređene prostorije i novu web stranicu kazališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 11:52