StoryEditor
Kulturačovik od riči

Na godišnjicu smrti Jakše Fiamenga Split će dobiti glazbeno-pjesničku zbirku i mjesto za predstavljanje mladih autora: pokojni pjesnik građanima je ostavio veliku kolekciju knjiga, ispunjavale su mu cijelu kuću, naslagane do stropa

Piše Jasenka Leskur
6. prosinca 2019. - 11:15

Uskoro će godina dana otkako nas je napustio veliki dalmatinski i hrvatski pjesnik Jakša Fiamengo, a osim po njegovim nezaboravnim stihovima, Splićani će ga se sjećati i po materijalnoj ostavštini koju je namijenio zajednici, gradu u kojem je živio.

Naime, družeći se cijeli život s knjigama – a sam je napisao petnaestak zbirki pjesama i bio koautor brojnih likovno-pjesničkih mapa – Jakša Fiamengo u svojoj je kućnoj biblioteci prikupio više od tri tisuće naslova, koji su, po njegovoj želji, ostavljeni Gradskoj knjižnici. U splitskom “Marku Maruliću” s tim se fundusom namjerava oformiti posebna glazbeno-pjesnička zbirka koja će biti smještena u Zagrebačkoj ulici, a taj budući odjel bit će adresa za predstavljanje novih poetskih naslova i dana na korištenje mladim pjesnicima i autorima.

Nasljednica imovine preminulog pjesnika je njegova 21-godišnja pranećakinja Maja Fiamengo, studentica, koja je pismenom darovnicom pravo raspolaganja knjigama prenijela na Gradsku knjižnicu. Ovih su dana djelatnici knjižnice, s ravnateljicom Grozdanom Ribičić na čelu, zaokupljeni pakiranjem knjiga i polica u kartonske kutije te njihovim premještanjem na novu adresu.

U čitavoj “operaciji” oko primopredaje ostavštine glavnu riječ iz pjesnikove obitelji vodio je njegov nećak Denis Fiamengo, koji mu je bio skrbnik kad se on nije više mogao samostalno brinuti o sebi.

– Stric je imao samo mene i mog brata Ivu, koji živi u Komiži, tako da sam mu ja u Splitu bio jedini od obitelji. Bio je kršteni kum objema mojim kćerima, pa je u znak zahvalnosti za moju brigu u zadnjim danima svoju kuću u Radunici, zajedno s knjigama, ostavio mojoj kćeri. Kad je zadnji put bio u kući, kazao mi je da knjige doniramo Gradskoj knjižnici, a odvojili smo one za koje znam da bi želio da ostanu u obitelji. Nazvao sam gospođu Ribičić i ona je zbilja s oduševljenjem primila njegov dar. Mnogo je to knjiga, bilo ih je svuda, nanizanih do stropa, pa sam morao uložiti napor i malo ih sortirati na police da bi bile preglednije – govori pjesnikov nećak.

Na pitanje kakve je sve knjige pjesnik posjedovao, te je li u njegovoj ostavštini ostalo nedovršenih rukopisa, neobjavljenih stihova, Denis Fiamengo kaže:

– Stric nije kupovao beletristiku, uglavnom je to zbirka hrvatskog pjesništva i knjiga koje se odnose na hrvatsku književnost. Velik je broj naslova i knjižničari će imati posla da sve to razvrstaju. A što se tiče njegovih rukopisa, oni se možda nalaze u dvama laptopima i PC-ju koje smo poslali stricu Ivi, umirovljenom inženjeru u Rijeci. On je najmlađi od braće Fiamengo, Jakša je bio srednji, četiri je godine razlike između svakog. On će, s vremenom, pregledati što nije objavljeno. Jakša je od samog početka koristio kompjutore i nije više pisao rukom.

Ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića Grozdana Ribičić najavljuje da će 27. prosinca, na dan pjesnikove smrti, na adresi Zagrebačka 4 biti utemeljena pjesničko-glazbena zbirka te da će se zvati “Nocturno”, po naslovu pjesme koju je Jakša Fiamengo napisao za Olivera Dragojevića 1979. godine, dakle prije 40 godina, što je jubilej koji zgodno zaokružuje cijelu ideju.

– Ova bogata zavičajna zbirka bit će dodatak kulturnoj ponudi grada i jako nam je vrijedna – kaže ravnateljica.

– Pomoći će da izgradimo priču o jednom tako velikom pjesniku koji je obilježio Split, Dalmaciju i Hrvatsku, pogotovu zato što je cjelovita, sačuvana i kompaktna. Pred nama je vrijeme istraživanja donacije: tu ima raznih knjiga s osobnom posvetom Fiamengu, poput onih Dragutina Tadijanovića, pa njegovih autorskih knjiga, raznih mapa, medalja i drugih zanimljivih predmeta iz pjesnikova života, pravih rariteta. Ovaj prostor u središtu grada, gdje je nekad bio “Marulićev” dječji odjel i koji je jednim dijelom preuređen prije 15 godina, uz još malo uloženih sredstava postat će mjestom druženja i razmjene kreativnih ideja mladih ljudi, pjesnika, glazbenika i udruga. Sve skupa, jedna za nas vrlo lijepa priča! – drži Grozdana Ribičić, najavljujući da će, kad sve bude spremno, pozvati sugrađane na javno otvaranje zbirke.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 12:11