stdClass Object ( [id] => 315595 [title] => Marulićevi stihovi imaju više zajedničkog sa stihovima TBF-a negoli bi ste očekivali [alias] => marulicevi-stihovi-imaju-vise-zajednickog-sa-stihovima-tbf-a-negoli-bi-ste-ocekivali [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Izložbom u Sveučilišnoj knjižnici splitskoj je kulturnoj javnosti upućen podsjetnik da je ove godine prošlo točno pet stoljeća otkad je veliki splitski, dalmatinski i hrvatski književnik Marko Marulić napisao "Evanđelistar". Prilika je to da se osvježi sjećanje na autora kojeg se naziva "ocem hrvatske književnosti", a čije su latinske knjige čitale važne ličnosti širom europskoga kontinenta, poput Henrika VIII., Thomasa Morea i Karla V., a prevodili su ga već za njegova života.

Jezikom današnjice – Marulić je imao bogatu spisateljsku karijeru, u 16. i 17. st. bio je tiražan autor, s kojim su izdavači mogli računati na zaradu. "Evanđelistar" je, primjerice, do danas imao 19 izdanja na latinskom jeziku i još 13 u prijevodima. Prvo izdanje tog "priručnika praktične kršćanske duhovnosti" na više od 300 stranica mletački je tiskar Melkior Sessa objavio o svojem trošku.

Čakavske upute

- Jedan od razloga uspjeha "Evanđelistara" jest što se knjiga pojavila u trenutku kad je u Veneciji Marulić bio ugledan autor – objašnjava dr. Bratislav Lučin, voditelj splitskog centra "Marulianum".

– Tisak je tada bio vrhunac tehnologije i zahtijevao je ulaganje priličnog novca, a u Veneciji je djelovalo više od 150 tiskarskih kuća, od kojih je jedna od uglednijih bila Sessina. U Kölnu, koji su zvali "Rimom na Rajni", Evanđelistar će u 12 godina biti tiskan 11 puta. Možete li zamisliti tu potražnju? Jedno od tih kölnskih izdanja imao je Henrik VIII.; u britanskoj knjižnici čuva se kraljev osobni primjerak s više od 400 njegovih bilježaka na marginama.

"Judita" je tiskana također u Veneciji, drugo izdanje naručio je knjižar u Zadru, treće u Dubrovniku – i sve to u 18 mjeseci! Marulićev Split bio je, da podsjetim, grad s malo manje od 5000 stanovnika, s možda dvjestotinjak dobro obrazovanih ljudi i još nešto više pismenih, koji su mogli čitati na hrvatskom jeziku.

Koliko Marulić može biti zanimljiv današnjem čitatelju? Što tinejdžere može zainteresirati kod pisca od kojeg ih dijeli pola tisućljeća, različit svjetonazor i njima nerazumljiv stari hrvatski jezik?

- Marulić je prije svega književnik, a književnost znači umjetnost u jeziku. Moj kolega Neven Jovanović u jednom ga je izvrsnom članku nazvao "hedonistom u jeziku". Treba, naravno, svladati jezične razlike, kao i biti svjestan da se ondašnji pojam literature razlikuje od današnjega.

Što učiniti da bi učenici upoznali Marulića? Izabrati ulomke iz "Judite" i "lakših", šaljivo-poučnih stihova na hrvatskom jeziku, pa te ulomke popratiti dobrim tumačenjem, dati upute za svladavanje stare čakavice – i onda bi se došlo do toga da Marulić može na nekim mjestima zvučati gotovo kao TBF danas.

Jer on, jednako kao i oni, opsesivno rimuje, iz desetaka u desetke stihova. Kad čitate naglas, ne morate sve razumjeti: ali kad uđete u taj "film", osjetit ćete zvuk i ritam. Za početak, naravno, tekst mora naglas pročitati netko tko zna kako se to radi, a to je posao nastavnika, predavača. Uostalom, svaka reforma školstva, da spomenemo i nju, polazi od nastavnika – dobrih nastavnika, dobro obrazovanih, cijenjenih i dobro plaćenih.

'Semplanje' Biblije

Kakav je Marulić kao pisac?

– Velik stilist, s osjećajem za rimu i ritam, za izraz, za retoričko umijeće. Današnjem čitaocu "Evanđelistar" je teško prohodan, njemu je neobično koliko se Marulić koristi citatima iz Svetog pisma. No, to je bio Marulićev način argumentacije vlastitog izlaganja: Biblija je u ono vrijeme vrhunski autoritet.

Ali sam postupak, kad bolje pogledate, nije posve stran ni današnjem vremenu: možemo ga, s malo pojednostavnjivanja – opet se koristim slikom kolege Jovanovića – usporediti sa "semplanjem" u glazbi – u rocku, popu ili rapu često se uzimaju dijelovi tuđih kompozicija – to je također citat. Nadalje, Marulić je čovjek koji misli svojom glavom, ponekad govori s izrazitom kritičkom oštricom.

Nije bio nikakav revolucionar, nego duboko religiozan čovjek, ali je, recimo, u Evanđelistaru napisao: "A da se vjera mogla zatrti, prije bi je bili svojim nogama zgazili mnogi koji joj stoje na čelu, nego oni koji je progone." Institucija je bila spaljena u Sieni, na istoj hrpi s jednom Machiavellijevom knjigom, jer u njoj Marulić tvrdi je da je laž ponekad dopuštena – onda kad bi se govorenjem istine učinilo veće zlo – što Crkva nije mogla prihvatiti. Pravovjerni je Marulić tako završio na indeksu zabranjenih knjiga, a sporna mjesta u Instituciji cenzori su morali zacrniti, učiniti nečitljivima!

Kazali ste jednom i da je napisao prvi vodič kroz Dioklecijanovu palaču.

– Osim što je pisao teološke i moralnopoučne rasprave, Marulić je bio humanist koji se zanimao za antiku. Obilazio je Salonu, prepisivao kamene natpise: u svojem Tumaču uz natpise starih govori i o povijesti Solina, o Dioklecijanu i o Dioklecijanovoj palači. Tih nekoliko stranica o Palači mogli bismo nazvati prvim "turističkim vodičem" – on opisuje kako su zidine Palače moćne, vrata lijepo urešena, broji stupove oko mauzoleja na Peristilu, divi se izvrsno sazidanom mauzoleju…

Zanimljivo, u opisu Peristila ne spominje zvonik, jer je u kontekstu opisa antičkog spomenika on strano tijelo. U toj epigrafskoj raspravi on o Dioklecijanu piše neutralno, faktografski, dok u nabožnim spisima ne zaboravlja naglasiti da je car bio progonitelj kršćana.

Nastavnici, naprijed

Koji je vaš sud u raspravama o lektiri i Maruliću?

- Marulić je klasik hrvatske književnosti, a nije dobro zaboravljati klasike. Za Engleze je jezik Geoffreyja Chaucera, književnika koji je živio stotinjak godina prije Marulića, danas nerazumljiv, ali ga ne izbacuju – nastoje ga približiti današnjem vremenu.

Srednjoškolac ne mora čitati čitavu "Juditu", student književnosti mora jer to je njegov poziv. Tinejdžer može čitati odabrane odlomke, ali valja mu ih protumačiti, objasniti svjetonazor, poetiku, jezik. Marulić je odabrao ženu za junaka epa, a inače su to redovito bili muškarci, što je u današnjem vremenu ženskih prava zanimljiva tema.

Još nešto: nije Marulić samo "Judita" i "Molitva suprotiva Turkom"; Marulić je i "Anka, satira" ili "Spovid koludric od sedam smartnih grihov". U toj pjesmi koludrice ispovijedaju svoje male grijehe opatici; jedna od njih priznaje da nije mogla odoljeti gladi, pa je potajno gricnula malo kokoši i potegla malo vina iz barila... Zanimljive su Marulićeve igre u jeziku.

U "Spovidi" on niže stihove sa samim ženskim imenima. U latinskoj poslanici iz Nečujma u istom stihu nabraja pet vrsta riba, u jednoj drugoj pjesmi pet vrsta kukaca... On je, dakle, ozbiljan pisac, ali sebi kadšto dopušta i jezične igre. Prijevodi nekih latinskih epigrama mogu izravno komunicirati s današnjim vremenom. No ipak, za većinu djela treba imati određena predznanja i mora se uložiti trud.

Marulić je s jedne strane neupitni nacionalni klasik, za neke spomenik i ime na koje se neki samo formalno pozivaju, a s druge je strane strah i trepet za učenike. Između toga, ja biram Marulića književnika. Hajdemo vidjeti zašto je Marulić i danas zanimljiv, hajdemo naći taj ključ! Oni koji rade s mladima moraju znati kako; ne kažem da je lako, ali po mojem iskustvu – to se može.

Marul estradnjak

– Jezikom današnjice, mogli bismo kazati da se Marulić služio i "estradnim nastupima". Naime, mletački knez u svojem redovitom izvještaju iz 1518. godine piše da stari i učeni gospodin Marko Marulić – tada mu je bilo 68 godina – na trgovima očinski opominje mladež neka se ne preda porocima, a govor prati crtežima paklenih muka. To su bili, rekli bismo, multimedijalni nastupi. Marulić je bio vrlo obaviješten, pratio je politiku i ratna zbivanja, pa tako novom papi Hadrijanu VI. piše apel za ujedinjenje kršćana i prije nego što je on stigao iz Španjolske u Rim.

Marul dandy

Zanimljivo – Marulić je imao psa, na latinskom se zvao Fuscus, Moro. Psa je netko ubio, a Marulić mu je posvetio jednu od najljepših svojih latinskih elegija. Očito, bio je ljubitelj životinja. Prijatelj Frane Božićević zabilježio je o njemu da se u mladosti, prije nego što ga je shrvala smrt brata Šimuna, volio lijepo odijevati – gotovo bismo rekli da je bio dandy. Cijenio je prijateljstvo, kao duhovnu vezu, ali i kao priliku da se s prijateljima pogosti... U svakom slučaju, kad studente pitam da u jednoj rečenici kažu tko je bio Marulić, zajednički dođemo do zaključka da na to pitanje nema jednostavna odgovora.


 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARULOVO DRUGO LICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-06-11 15:13:09 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur-Staničić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-06-12 01:42:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-06-11 22:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7051 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/06/11/ST020306SALmarulic1-horz.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "ST020306SALmarulic1-horz" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1150x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15135155 Threads: 2 Questions: 3163882465 Slow queries: 7078941 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235224279 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/marulicevi-stihovi-imaju-vise-zajednickog-sa-stihovima-tbf-a-negoli-bi-ste-ocekivali-315595 [printLink] => /kultura/marulicevi-stihovi-imaju-vise-zajednickog-sa-stihovima-tbf-a-negoli-bi-ste-ocekivali-315595?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245057 [name] => Neven Jovanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neven-jovanovic [link] => /tag/neven-jovanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 473714 [name] => Marko Marulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-marulic [link] => /tag/marko-marulic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 246563 [name] => Bratislav Lučin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bratislav-lucin [link] => /tag/bratislav-lucin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARULOVO DRUGO LICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Marulićevi stihovi imaju više zajedničkog sa stihovima TBF-a negoli bi ste očekivali [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/11/ST020306SALmarulic1-horz.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ST020306SALmarulic1-horz [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/11/ST020306SALmarulic1-horz.jpg [title] => ST020306SALmarulic1-horz ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Izložbom u Sveučilišnoj knjižnici splitskoj je kulturnoj javnosti upućen podsjetnik da je ove godine prošlo točno pet stoljeća otkad je veliki splitski, dalmatinski i hrvatski književnik Marko Marulić napisao "Evanđelistar". Prilika je to da se osvježi sjećanje na autora kojeg se naziva "ocem hrvatske književnosti", a čije su latinske knjige čitale važne ličnosti širom europskoga kontinenta, poput Henrika VIII., Thomasa Morea i Karla V., a prevodili su ga već za njegova života.

Jezikom današnjice – Marulić je imao bogatu spisateljsku karijeru, u 16. i 17. st. bio je tiražan autor, s kojim su izdavači mogli računati na zaradu. "Evanđelistar" je, primjerice, do danas imao 19 izdanja na latinskom jeziku i još 13 u prijevodima. Prvo izdanje tog "priručnika praktične kršćanske duhovnosti" na više od 300 stranica mletački je tiskar Melkior Sessa objavio o svojem trošku.

Čakavske upute

- Jedan od razloga uspjeha "Evanđelistara" jest što se knjiga pojavila u trenutku kad je u Veneciji Marulić bio ugledan autor – objašnjava dr. Bratislav Lučin, voditelj splitskog centra "Marulianum".

– Tisak je tada bio vrhunac tehnologije i zahtijevao je ulaganje priličnog novca, a u Veneciji je djelovalo više od 150 tiskarskih kuća, od kojih je jedna od uglednijih bila Sessina. U Kölnu, koji su zvali "Rimom na Rajni", Evanđelistar će u 12 godina biti tiskan 11 puta. Možete li zamisliti tu potražnju? Jedno od tih kölnskih izdanja imao je Henrik VIII.; u britanskoj knjižnici čuva se kraljev osobni primjerak s više od 400 njegovih bilježaka na marginama.

"Judita" je tiskana također u Veneciji, drugo izdanje naručio je knjižar u Zadru, treće u Dubrovniku – i sve to u 18 mjeseci! Marulićev Split bio je, da podsjetim, grad s malo manje od 5000 stanovnika, s možda dvjestotinjak dobro obrazovanih ljudi i još nešto više pismenih, koji su mogli čitati na hrvatskom jeziku.

Koliko Marulić može biti zanimljiv današnjem čitatelju? Što tinejdžere može zainteresirati kod pisca od kojeg ih dijeli pola tisućljeća, različit svjetonazor i njima nerazumljiv stari hrvatski jezik?

- Marulić je prije svega književnik, a književnost znači umjetnost u jeziku. Moj kolega Neven Jovanović u jednom ga je izvrsnom članku nazvao "hedonistom u jeziku". Treba, naravno, svladati jezične razlike, kao i biti svjestan da se ondašnji pojam literature razlikuje od današnjega.

Što učiniti da bi učenici upoznali Marulića? Izabrati ulomke iz "Judite" i "lakših", šaljivo-poučnih stihova na hrvatskom jeziku, pa te ulomke popratiti dobrim tumačenjem, dati upute za svladavanje stare čakavice – i onda bi se došlo do toga da Marulić može na nekim mjestima zvučati gotovo kao TBF danas.

Jer on, jednako kao i oni, opsesivno rimuje, iz desetaka u desetke stihova. Kad čitate naglas, ne morate sve razumjeti: ali kad uđete u taj "film", osjetit ćete zvuk i ritam. Za početak, naravno, tekst mora naglas pročitati netko tko zna kako se to radi, a to je posao nastavnika, predavača. Uostalom, svaka reforma školstva, da spomenemo i nju, polazi od nastavnika – dobrih nastavnika, dobro obrazovanih, cijenjenih i dobro plaćenih.

'Semplanje' Biblije

Kakav je Marulić kao pisac?

– Velik stilist, s osjećajem za rimu i ritam, za izraz, za retoričko umijeće. Današnjem čitaocu "Evanđelistar" je teško prohodan, njemu je neobično koliko se Marulić koristi citatima iz Svetog pisma. No, to je bio Marulićev način argumentacije vlastitog izlaganja: Biblija je u ono vrijeme vrhunski autoritet.

Ali sam postupak, kad bolje pogledate, nije posve stran ni današnjem vremenu: možemo ga, s malo pojednostavnjivanja – opet se koristim slikom kolege Jovanovića – usporediti sa "semplanjem" u glazbi – u rocku, popu ili rapu često se uzimaju dijelovi tuđih kompozicija – to je također citat. Nadalje, Marulić je čovjek koji misli svojom glavom, ponekad govori s izrazitom kritičkom oštricom.

Nije bio nikakav revolucionar, nego duboko religiozan čovjek, ali je, recimo, u Evanđelistaru napisao: "A da se vjera mogla zatrti, prije bi je bili svojim nogama zgazili mnogi koji joj stoje na čelu, nego oni koji je progone." Institucija je bila spaljena u Sieni, na istoj hrpi s jednom Machiavellijevom knjigom, jer u njoj Marulić tvrdi je da je laž ponekad dopuštena – onda kad bi se govorenjem istine učinilo veće zlo – što Crkva nije mogla prihvatiti. Pravovjerni je Marulić tako završio na indeksu zabranjenih knjiga, a sporna mjesta u Instituciji cenzori su morali zacrniti, učiniti nečitljivima!

Kazali ste jednom i da je napisao prvi vodič kroz Dioklecijanovu palaču.

– Osim što je pisao teološke i moralnopoučne rasprave, Marulić je bio humanist koji se zanimao za antiku. Obilazio je Salonu, prepisivao kamene natpise: u svojem Tumaču uz natpise starih govori i o povijesti Solina, o Dioklecijanu i o Dioklecijanovoj palači. Tih nekoliko stranica o Palači mogli bismo nazvati prvim "turističkim vodičem" – on opisuje kako su zidine Palače moćne, vrata lijepo urešena, broji stupove oko mauzoleja na Peristilu, divi se izvrsno sazidanom mauzoleju…

Zanimljivo, u opisu Peristila ne spominje zvonik, jer je u kontekstu opisa antičkog spomenika on strano tijelo. U toj epigrafskoj raspravi on o Dioklecijanu piše neutralno, faktografski, dok u nabožnim spisima ne zaboravlja naglasiti da je car bio progonitelj kršćana.

Nastavnici, naprijed

Koji je vaš sud u raspravama o lektiri i Maruliću?

- Marulić je klasik hrvatske književnosti, a nije dobro zaboravljati klasike. Za Engleze je jezik Geoffreyja Chaucera, književnika koji je živio stotinjak godina prije Marulića, danas nerazumljiv, ali ga ne izbacuju – nastoje ga približiti današnjem vremenu.

Srednjoškolac ne mora čitati čitavu "Juditu", student književnosti mora jer to je njegov poziv. Tinejdžer može čitati odabrane odlomke, ali valja mu ih protumačiti, objasniti svjetonazor, poetiku, jezik. Marulić je odabrao ženu za junaka epa, a inače su to redovito bili muškarci, što je u današnjem vremenu ženskih prava zanimljiva tema.

Još nešto: nije Marulić samo "Judita" i "Molitva suprotiva Turkom"; Marulić je i "Anka, satira" ili "Spovid koludric od sedam smartnih grihov". U toj pjesmi koludrice ispovijedaju svoje male grijehe opatici; jedna od njih priznaje da nije mogla odoljeti gladi, pa je potajno gricnula malo kokoši i potegla malo vina iz barila... Zanimljive su Marulićeve igre u jeziku.

U "Spovidi" on niže stihove sa samim ženskim imenima. U latinskoj poslanici iz Nečujma u istom stihu nabraja pet vrsta riba, u jednoj drugoj pjesmi pet vrsta kukaca... On je, dakle, ozbiljan pisac, ali sebi kadšto dopušta i jezične igre. Prijevodi nekih latinskih epigrama mogu izravno komunicirati s današnjim vremenom. No ipak, za većinu djela treba imati određena predznanja i mora se uložiti trud.

Marulić je s jedne strane neupitni nacionalni klasik, za neke spomenik i ime na koje se neki samo formalno pozivaju, a s druge je strane strah i trepet za učenike. Između toga, ja biram Marulića književnika. Hajdemo vidjeti zašto je Marulić i danas zanimljiv, hajdemo naći taj ključ! Oni koji rade s mladima moraju znati kako; ne kažem da je lako, ali po mojem iskustvu – to se može.

Marul estradnjak

– Jezikom današnjice, mogli bismo kazati da se Marulić služio i "estradnim nastupima". Naime, mletački knez u svojem redovitom izvještaju iz 1518. godine piše da stari i učeni gospodin Marko Marulić – tada mu je bilo 68 godina – na trgovima očinski opominje mladež neka se ne preda porocima, a govor prati crtežima paklenih muka. To su bili, rekli bismo, multimedijalni nastupi. Marulić je bio vrlo obaviješten, pratio je politiku i ratna zbivanja, pa tako novom papi Hadrijanu VI. piše apel za ujedinjenje kršćana i prije nego što je on stigao iz Španjolske u Rim.

Marul dandy

Zanimljivo – Marulić je imao psa, na latinskom se zvao Fuscus, Moro. Psa je netko ubio, a Marulić mu je posvetio jednu od najljepših svojih latinskih elegija. Očito, bio je ljubitelj životinja. Prijatelj Frane Božićević zabilježio je o njemu da se u mladosti, prije nego što ga je shrvala smrt brata Šimuna, volio lijepo odijevati – gotovo bismo rekli da je bio dandy. Cijenio je prijateljstvo, kao duhovnu vezu, ali i kao priliku da se s prijateljima pogosti... U svakom slučaju, kad studente pitam da u jednoj rečenici kažu tko je bio Marulić, zajednički dođemo do zaključka da na to pitanje nema jednostavna odgovora.


 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ST020306SALmarulic1-horz
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/marulicevi-stihovi-imaju-vise-zajednickog-sa-stihovima-tbf-a-negoli-bi-ste-ocekivali-315595 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3cf68cbdb8851c8ca39f13e67833dc420359f005 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Maruli%C4%87evi+stihovi+imaju+vi%C5%A1e+zajedni%C4%8Dkog+sa+stihovima+TBF-a+negoli++bi+ste+o%C4%8Dekivali&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fmarulicevi-stihovi-imaju-vise-zajednickog-sa-stihovima-tbf-a-negoli-bi-ste-ocekivali-315595 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fmarulicevi-stihovi-imaju-vise-zajednickog-sa-stihovima-tbf-a-negoli-bi-ste-ocekivali-315595 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARULOVO DRUGO LICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaMARULOVO DRUGO LICE

Marulićevi stihovi imaju više zajedničkog sa stihovima TBF-a negoli bi ste očekivali

Piše Jasenka Leskur-Staničić
12. lipnja 2016. - 00:22
ST020306SALmarulic1-horz

Izložbom u Sveučilišnoj knjižnici splitskoj je kulturnoj javnosti upućen podsjetnik da je ove godine prošlo točno pet stoljeća otkad je veliki splitski, dalmatinski i hrvatski književnik Marko Marulić napisao "Evanđelistar". Prilika je to da se osvježi sjećanje na autora kojeg se naziva "ocem hrvatske književnosti", a čije su latinske knjige čitale važne ličnosti širom europskoga kontinenta, poput Henrika VIII., Thomasa Morea i Karla V., a prevodili su ga već za njegova života.

Jezikom današnjice – Marulić je imao bogatu spisateljsku karijeru, u 16. i 17. st. bio je tiražan autor, s kojim su izdavači mogli računati na zaradu. "Evanđelistar" je, primjerice, do danas imao 19 izdanja na latinskom jeziku i još 13 u prijevodima. Prvo izdanje tog "priručnika praktične kršć...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 15:23