StoryEditorOCM
SplitPrvi centar na otoku

Spomen kuća Marka Marulića zasjat će novim sjajem, Šoltani u nju ulažu ozbiljan novac. U planu je još jedna investicija

Piše Sandra Barčot
Snimio Čitatelj
20. listopada 2024. - 18:05

Šoltani će uskoro dobiti i svoj prvi interpretacijski centar na otoku, preciznije novoobnovljenu „Spomen kuću Marka Marulića”, oca hrvatske književnosti.

Naime, krenulo se s radovima u Nečujmu na obnovi kuće don Dujma Balistrilića u kojoj je boravio Marko Marulić od 1509. do 1511. godine.

Ulaganje "teško" 250 tisuća eura

- Općina Šolta je za građevinsku sanaciju kuće don Dujma Balistrilića, koja je zaštićeno kulturno dobro, dobila iznos 50 tisuća eura i to za sufinanciranje ovog projekta putem „Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi 2024. godine”, resornog Ministarstva kulture i medija. Raduje nas što smo sve to uspjeli sprovesti u godini Marka Marulića, kada i obilježavamo 500-tu obljetnicu njegove smrti – saznajemo od Nikole Cecića Karuzića, načelnika Općine Šolta, koji nam prisnažuje i s ovim podacima:

- Ukupna vrijednost projekta je 250 tisuća eura, a ostatak sredstava osigurat će naša Općina Šolta, znači 200 tisuća eura. Nadamo se i podršci u financijama od naše Splitsko-dalmatinske županije, jer ovaj projekt zaslužuje ulaganje.

Naime, „Spomen kuća Marka Marulića”, koja će sada dobiti moderno ruho i postati interpretacijski centar, jako je važna zbog svoje memorijalne vrijednosti i zaštićeno je kulturno dobro.

Lučka uprava SDŽ radi uviđaj

- Otok Šolta se ponosi ulogom koju je Nečujam imao u stvaralaštvu Marka Marulića, a Općina Šolta svojim naporima i ulaganjima valorizira tu vrijednu ostavštinu na način kakav i zaslužuje. Radove obnove izvodi tvrtka JOPO Constructions, a planirani radovi su do kraja veljače 2025. godine - rezimira prvi čovjek otoka Cecić-Karuzić, dok se članovi domicilnog Pomorsko športskog ribolovnog kluba Iglun-Nečujam nadaju i obnovi, odnosno sanaciji mula Marulić, ispred kuće.

Naime, 12 korisnika komunalne luke, gdje su smještene njihove brodice, upozorili su nadležne kako se mul urušava, pa očekuju i brzu reakciju te sanaciju tog dijela obale, sve kako bi sutra i „Spomen kuća Marulić” te prostor ispred nje, uz obalu, dobili novi sjaj.

- Provjerit ćemo stanje komunalne luke, otići se naš inženjer odmah na teren - najavio je Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, te će nakon "snimanja" situacije na terenu, reagirati i što se same sanacije obale tiče. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2024 18:06