StoryEditor
KulturaBIVŠI PUNKER, SADAŠNJI ČOKOLATIJER

Marinko Biškić ovog utorka u 'Kinoteci' bira film umjesto Đele: Volim činiti naopake stvari, zato sam umjesto nečeg ozbiljnog odabrao nešto za opuštanje i zabavu

25. rujna 2018. - 20:01
marinko_biskic8-240918

Nova sezona "kinotečnog" programa "Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića" počinje ovog utorka, a funkciju biratelja filma preuzet će Marinko Biškić, nekadašnji prvi punker u Splitu (Fon Biskich i narodno blago), a danas prvi čovjek čokolade u Hrvatskoj. Biškićeve biografske crtice su, dakle, poznate, no dosad nismo znali da je i veliki filmofil koji se s veseljem odazvao pozivu "Kinoteke" jer "cijenim njihov rad, a i često gledam njihove programe".  

Koliko veliku ulogu film igra u vašem životu pored glazbe i čokolade?
- Film, i to ne onaj prikazan na TV-u, nego odgledan u kinodvorani, uz cijeli ritual dolaska, gašenje svijetla, nekada žurnal a danas nažalost reklame, sve to daje posebnu draž. Da se vratim u djetinjstvo: vidim cijelu ekipu iz ulice kako kako se penje na stabla pored ljetnog kina “Split” i čeka početak filma, glasno komentirajući uz kritiku ekipe koja je sjedila na metalnim stolicama i platila ulaznicu.

Ima li za vas filmova koji su slađi i od same čokolade? Kakve filmove uopće preferirate? Neke koji u sebi imaju izraženu glazbenu crtu?
- Prvo da odbacim svaku pomisao na glazbene filmove, jedini kojega se rado sjetim je "Quadrophenia", a kada glumci pjevaju u radnji filma to ne mogu gledati a ni slušati. Kultni film kojem vjerovatno znam napamet svaki kadar je "Amarcord" i da ga večeras ponovo pogledam osjetio bi isto ushićenje kao i prvi put. Rado pogledam češke filmove a "Selo moje malo" naprosto volim. Od domaćih filmova "Ko to tamo peva" i "Maratonci trče počasni krug" držim za svjetsku filmsku klasu.

Dakle, film koji ćete odabrati neće biti "Čokolada" s Juliette Binoche i Johnnyjem Deppom ili "Charlie i tvornica čokolade" Tima Burtona?
- Drago mi je što su oba filma o čokoladi - i "Čokolada" i "Charlie i tvornica čokolade - zapravo jako ozbiljni filmovi upakirani u slatkiš.

Možete li napraviti "teaser" biranog filma, da nadražite potencijalne gledatelje, a usput ne odate o kojem se filmu radi?
- Obično u "Kinoteku" dolazi ekipa željna ozbiljnih filmova, a ja volim činiti naopake stvari i odabrao sam film koji će vas opustiti i zabaviti, a sniman je u Hrvatskoj.

Koje ste filmove još razmatrali osim tog na kraju odabranog?
- Najveća mi je želja pogledati film u kojem sam statirao kao klinac. Sniman je u Splitu 1973./1974., mi smo glumili sjemeništarce na Peristilu. Već godinama bezuspješno pokušavam saznati koji je to film i radovala bi me svaka informacija.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 23:30