StoryEditorOCM

Labrović izazvao Biškupića da u ringu obrani titulu ministra kulture

Piše PSD.
2. rujna 2010. - 17:47
„Zagrebi!“, jedan od najmlađih zagrebačkih festivala, koji „promovira teme o kojima je korisnije šutjeti“ a ove se godine održava pod motom „kultura je pod kožom“, svoje će treće, dvodnevno izdanje započeti 10. rujna „Mečom za titulu Ministra kulture Republike“ Siniše Labrovića.

Riječ je o performansu kojim poznati hrvatski umjetnik, „potaknut osobnim ambicijama, ali i željom da se približimo suvremenim zapadnim standardima personaliziranosti i egzaktnosti, te da promičemo tradicionalne hrvatske sklonosti sportu i fizičkom nadmetanju“, izaziva Božu Biškupića „da obrani titulu ministra kulture“.

Budući da će meč biti održan po svim pravilima, Labrović je na najavnoj presici festivala u srijedu u zagrebačkom kafiću „22 000 milja pod morem“ obavio vaganje, na kojemu se pokazalo da sa 86,7 kilograma spada u tešku kategoriju.

„Razlika u kilaži postoji: ja sam ipak laka teška kategorija, ali zato razlika u godinama ide meni u korist“, naglasio je duhoviti umjetnik, primjereno obučen u crveni bokserski „kompletić“.

Iako je, prema riječima programskog voditelja festivala Emila Matešića, bilo planirano da se ring postavi na zagrebačkom Cvjetnom trgu, zbog problema koje su imali s tom lokacijom, duel je zakazan na „također simboličnom“  Tomislavovom trgu.

Službeni poziv ministru upućen prije desetak dana, no Biškupić još nije odgovorio; umjetnik i organizatori najavljuju, međutim, da će performans biti održan i ako se izazvani ne pojavi i/li ne oglasi.

Pojašnjavajući što misli pod „zadovoljavanjem osobnih ambicija“, Labrović je rekao kako mu je želja da „nastavi tradiciju i postane osobni fotograf Jadranke Kosor, kao što je Biškupić bio Sanaderov“.

„Sve one koji su se u ministarstvu dokazali u neznanju, ignoranciji i nesposobnosti ostavio bih na njihovim mjestima, a zadovoljio bih i ambicije ljudima koji su mi pomogli da dođem do tog mjesta“, pojasnio je Labrović dodavši i kako bi „sramotni iznos novca“ dodijeljen zagrebačkim galerijama „Miroslav Kraljević“ i „Nova“ preusmjerio za izložbu Dimitrija Popovića.

„Investitori koji rade sa zaštićenim spomenicima kulture ne trebaju brinuti: čak ću im sniziti cijene za dozvole i do 40 posto, zbog krize. Isplata na ruke, a može i na račun, prema dogovoru“, ekskluzivno je za Slobodnu otkrio Labrović, ponudivši i mjesto glasnogovornice ministarstva nekim novinarkama.

Vesna Pažin
Na trećem izdanju festivala „Zagrebi!“ nastupit će i splitski multimedijalni umjetnik Marko Marković, koji će izvesti preformans „Es ist nicht alles Gold was gläntz/Nije zlato sve što sija“, „tijekom kojega će se postaviti na suvremeni skup srama“.

Na „Zagrebi!“ dolaze i pioniri elektro-panka i elektro body musica, grupa DAF, norveška skupina Pain Solution, „vodeći kolektiv koji prakticira ritualna vješanja o kuke“, te poljski performeri „Suka Off“ i Maida Withers Dance Construction Company. Fizičar i izumitelj Davor Pavuna održat će predavanje, socijalni poduzetnik Nenad Maljković moderirat će okrugli stol o tranzicijskom pokretu, a na programu su i četiri dokumentarna filma.    

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 17:31