StoryEditor
Književnostizborno pisanje

Zlatko Krilić, pisac za sve uzraste, novi je predsjednik Društva hrvatskih književnika

Piše Renato Kragić
26. rujna 2020. - 15:18
Zlatko Krilić, novi predsjednik DHK-a   Ronald Goršić/Cropix

U subotu je u Društva hrvatskih književnika u Zagrebu održana izborna skupština na kojoj je za novoga predsjednika izabran Zlatko Krilić

Krilić je rođen u Osijeku 1955. godine, djetinjstvo je proveo u Čepinu, a školovao se u Zagrebu, gdje je završio Pedagošku akademiju. Zlatko Krilić najpoznatiji je kao pisac za djecu i mlade, čiji su romani "Čudnovata istina", "Zagonetno pismo" i "Zabranjena vrata" dio obavezne školske lektire.

Poznate su i njegove knjige priča "Veliki zavodnik", "Šaljive priče i priče bez šale", "Početak plovidbe" i "Prvi sudar". Zlatko Krilić objavio je i zbirku igrokaza "Krilate lutke" i "Kazalište lutaka i drugi igrokazi". Za odrasle je Krilić napisao roman "Živi pijesak", a autor je filmskih i televizijskih scenarija.

Zlatko Krilić na mjestu predsjednika Društva hrvatskih književnika zamijenit će dosadašnjega predsjednika Đuru Vidmarovića, koji je, kako je nedavno pisao Siniša Vuković u Slobodnoj Dalmaciji, raspustila splitski ogranak društva. Vidmarović se ovaj put nije kandidairao.

Osim Krilića, u konkurenciji za predsjednika bili su prevoditelj Mate Maras i zadarski pisac Tomislav Marijan Bilosnić, koi je jedini javnost upoznao sa svojom kanditaturom, predstavivši je na internetu i u formi ambicioznije prelomljenoga programa.

Između triju kandidata za potpredsjednike su izabrani Boris Domagoj Biletić i Mirko Ćurić, dok Hrvoje Kovačević nije prošao. Izabrani su i novi članovi Upravnog odbora za koji je bilo prijavljeno 37 kandidata, zatim Nadzornog odbora, za koji je bilo 10 kandidata te Časnog suda za koji se natjecalo sedam kandidata. Skupština je, poručili su iz DHK, održana uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Ubrzo ćemo vidjeti poteze novoga predsjedništva Društva hrvatskih književnika, kako će se postaviti prema splitskome ogranku, hoće li slati zagonetna pisma ili će otkrivati čudnovate istine i otvarati zabranjena vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. siječanj 2021 05:33