StoryEditor
Književnostdrhtanje od ljepote

Virtuoz jezičnih igara i jedan od najoriginalnijih hrvatskih pisaca, Igor Rajki, večeras na splitskoj ‘Bookvici‘ predstavlja roman ‘Drhtajništvo‘

Piše Renato Kragić
12. ožujka 2020. - 15:30
Igor Rajki na jednome od prethodnih gostovanja u Splitu  Duje Klarić/HANZA MEDIA

Večeras u 20.30 sati na Bookvicu stiže Igor Rajki, prema najavi, jedan od najoriginalnijih i najnekonvencionalnijih hrvatskih pisaca.

Činjenica jest da je Igor Rajki višestruko nagrađivani autor proznih i dramskih djela za djecu i odrasle, koji će ovdje predstaviti svoj novi roman “Drhtajništvo”. Iz Bookvice obećavaju “svijet u kojem su glavni likovi pisci, lektori, dijalogičari, fontolozi, a superjunak jezik, saznajte tko i zašto u tom romanu drhti, tko i što taji”, a spominje se i knjiga na dar, za najsretnije među posjetiteljima.

Hena.com, izdavačka kuća koja je prošle godine objavila “Drhtajništvo”, ovako najavljuje svoj novi adut: “U romanu ‘Drhtajništvo’ Igora Rajkija nema nadljudi, ali postoji junak nad svim drugim junacima – a to je jezik. Ovdje on nije alat za opisivanje svijeta, nego neobično živ organizam koji drugima, više ili manje ljubazno, ustupa mjesto u tekstu.

S njim glavni junak ovoga romana ima najpotpuniji, najuzbudljiviji, najživotniji i najotvoreniji odnos. U svijetu koji nema ni volje ni talenta za riječ, Pisac i Jezik vole se sizifovski hrabro i nadahnuto. Prozaične činjenice služe im samo da bi ih strastveno formulirali na dijalektu međusobnog razumijevanja, na svojoj latentnoj nijekavštini u kojoj i nijemost ima viši smisao”.

Zagrebači pisac Igor Rajki prepoznat je kao svestran autor, kojemu je u njegovih dosadašnjih šest romana, pet zbirki priča, jednoj slikovnici i nekoliko knjiga raznorodnih proza prepoznatljiv njegov tipično nekonvencionalan stil. Rajkiju je izvedeno nekoliko dramskih komada, a u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija više radioigara, te je zastupljen i u nekoliko antologija.

Dobitnik je nagrade za roman književnog časopisa Nomad te dviju nagrada za kratku priču “Zlatko Tomičić”. Njegov dramski tekst za djecu “Čarobnjak” dobio je prvu nagradu na Ogulinskom festivalu bajki 2010. Jedan je od autora u nagrađivanom dramskom omnibusu “Zagrebački pentagram”. Za proznu knjigu “Posuđene ispričnice” dobio je godišnju Nagradu “Grigor Vitez”. Njegov roman “Detektor istine” bio je u užem izboru za nagradu “Meša Selimović”. Bio je i finalist književne nagrade “J. P. Kamov” s romanom “Puteni nametnik”., a dva puta ušao je u finale nagrade T-portala za najbolji roman. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. listopad 2020 15:07