StoryEditor
Književnostjoš uvijek je tu

Gosti bez slavljenika proslavili 56. rođendan Predraga Lucića, Dežulović je ‘bacio‘ bazu večeri, u jednom trenutku mnogi su proplakali od smijeha

13. veljače 2020. - 00:31
 Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Kao i i kod svakog rođendana, i ovaj u srijedu navečer u splitskom klubu Quasimodo okupio je prijatelje i rodbinu, bilo je puno dobrog humora i smijeha, glasne pjesme, domaćih kolača i alkohola na stolovima, ipak i tuge za prošlim vremenom.

Ali, ovo je treći za redom na kojem nije bilo slavljenika – Predrag Lucić, pjesnik i satiričar na današnji dan bi, da je bilo sreće, proslavio na književnoj večeri Bookvica svoj 56. rođendan.

A slaveći uz riječi koje je ostavio u svojim rukopisima i knjigama svi "gosti" su imali osjećaj kao da – iako "opravdano odsutan" kako je duhovito rekao njegov prijatelj Boris Dežulović, još uvijek tu, živ, među nama.

A pogotovu je živa i aktualna njegova literarna ostavština, politička satira koja zvuči kao da je upravo napisana: prave salve smijeha izazivali su stihovi "Andreja Hasanplenkovića", "Đardanke Kosor" i "Dragana Zamorca", "Veseljka Keruma" i ostalih, te pjesme "Bila mama lekarka, bio tata ustaša", "Evo zore, evo dana, evo Boba i Dylana" i niz drugih.

Vrhunac večeri bilo je čitanje stihova iz "rokovnika Milana Bandića" koji su prisutnima doslovno potjerali suze na oči. Ništa manje i stihovi koji objašnjavaju zašto su Adam i Eva pradjed i prababa Hrvata, te zašto se Tuga, Buga i Vuga prezivaju Šimić.

Odabrane dijelove njegovih knjiga "Gusle u magli", "Ljubavnici iz Verone", "Mjesec iznad Splita" čitali su Ivica Ivanišević, Bruna Bebić, Ante Tomić, Patricija Horvat, Boba Đuderija, Mate Nikolić, Mariana Bucat, dok se Boris Dežulović iskazao glasnim pjevanjem niza pjesama iz repertoara kojeg je u duetu pjevao sa Predragom Lucićem u njihovim cabaretskim nastupima "Melodije Bljeska i Oluje", "Melodije borbe i pretvorbe" i ostalim.

U pjesmi "Moj Dylane, pobratime mio" pridružili su mu se svi rođendanski gosti i zakazali isto ovakvo okupljanje dogodine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. listopad 2020 12:35