StoryEditor
Književnostzagonetka

Tko je ‘Zijon‘, autor ‘Sjaja neotkopane krune‘, pobjednika natječaja za najbolji povijesni roman kaštelanske knjižnice, bit će poznato u prosincu

12. listopada 2020. - 17:21
Hrvoje Hitrec bio je član povjerenstva književne nagrade  Damir Krajač/Cropix

Roman "Sjaj neotkopane krune" dobitnik je Književne nagrade "Knez Trpimir" za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman 2020. godine. koji je pristigao na natječaj Gradske knjižnice Kaštela.

Natječaj se raspisao po treći put s ciljem "poticanja književnog stvaralaštva na temu hrvatske povijesti", a u Povjerenstvu književne nagrade su Nevenka Nekić, književnica, publicistica, povjesničarka i slikarica; Đuro Vidmarović, književnik, publicist, književni i likovni kritičar, prevoditelj, povjesničar i diplomat i Hrvoje Hitrec, književnik, romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist.

Autoru će biti dodijeljena novčana nagrada u iznosu od deset tisuća kuna, a roman će objaviti Naklada Bošković u sunakladništvu s Gradskom knjižnicom Kaštela. Rukopis je stigao pod zaporkom "Zijon", a ime autora nije još poznato. Predstavljanje nagrađenoga romana i autora održat će se u prosincu, na Dan Gradske knjižnice Kaštela.

U obrazloženju Povjerenstva stoji da je autor izvrstan poznavatelj hrvatske povijesti na kojoj se temelji tekst, a riječ je o sudbini fra Luje Maruna, glavnog junaka priče. Priča nas vodi od njegova rođenja 1857. godine u Skradinu, putem njegova rada kao franjevca, arheologa i domoljuba do, na koncu, njegove smrti 1939. godine.

"Autor je u posjedu mnogih saznanja o ličnostima koje su odlučivale o hrvatskoj sudbini, zauzimajući stav prema njihovim djelima iz vizure fra Luje Maruna. Taj stožerni lik, prgav i ustrajan u grčevitoj borbi za spas hrvatskih arheoloških spomenika, beskompromisan, žrtvuje sve svoje svećeničke, znanstvene i ljudske pogodnosti koje bi imao da se poklonio ignorantima i protivnicima čudesnih nalaza kojima dokazujemo svoju istinsku povjesnicu".

Natječaj je bio otvoren od 6. ožujka do 20. srpnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. listopad 2020 01:17