StoryEditor
Književnostpoetska ‘kolajna‘

Splitski pjesnici večeras izlaze iz ilegale, uz Tinove stihove na Ujevićevoj poljani šiknut će iz tmine i biti medicina za dušu

Piše S. Kekez
20. studenog 2020. - 17:50
Plakat prve pjesničke večeri iz ciklusa 'Kolajna'privatni album

Split će u petak u 20 sati dobiti novi ciklus pjesničkih večeri "Kolajna". Naslov je, naravno, došao prema klasičnoj zbirci Tina Ujevića, a mjesto poetske radnje bit će caffe bar "Odmah iza", a gdje drugdje nego na Poljani Tina Ujevića.

Naziv prve večeri je "Šiknimo iz tmine", a on je opet preuzet iz Ujevićeve pjesme "Kolajna V". Na prvoj večeri čitat će se hrvatski i svjetski autori čiji stihovi odražavaju kontrast svjetla i tmine, a autorski su stihovi dobrodošli bez obzira na temu. Tako kaže jedna od organizatorica pjesničkih večeri Ivana Čagalj, koja iza sebe ima nagradu za zbirku "Paralaksa".

– Želja je organizatorica splitsku publiku, nekad puno aktivniju u organiziranju i pohađanju poetskih večeri, ponovno aktivirati u doba kad nam poezija i nije prva misao, ali je nužna kao motivacija, inspiracija, kao lijek – kaže Čagalj, koja je od 2010. nekoliko godina bila dijelom splitskih pjesničkih večeri "Rječilište", koje je u klubu "Ghetto" okupljalo više od dvadeset pjesnika i nekoliko desetaka ljubitelja poezije.

– Naslov "Kolajna" simbolizira niz pjesama koje treba izvaditi iz ladica i računalnih mapa i vratiti u ambijent usmenosti i druženja, posebno u vrijeme socijalnog distanciranja. Nadamo se da će se u našem gradu u ključnim trenucima točnom pokazati Ujevićeva tvrdnja kako poezija ima učinak jedne medicine za dušu – zaključila je pjesnikinja, uz napomenu da će buduća druženja biti organizirana tematski prema interesu publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. studeni 2020 17:51