StoryEditorOCM
KnjiževnostSubotom uvečer

Prošetajte Dioklecijanovom palačom i poslušajte priče o Splitu Tonka Maroevića, Miljenka Smoje, Anatolija Kudrajvceva, Tanje Mravak, Mani Gotovac...

Piše Jasmina Parić
17. prosinca 2021. - 17:33

U sklopu splitskog Adventa, ove subote, 18.prosinca, od 17 do 21 sat ulice i prolazi Dioklecijanove palača postat će prava audio kulisa.

Uz zvučne zapise kratkih priča hrvatskih autora, svaki će prolaznik moći opušteno, u svome ritmu, zakoračati u paralelnu realnost nekih tuđih života.

image
Jelena Remetin zaslužna je za aplikaciju Hrvatski zvukopis.
 
Saša Burić/Cropix

Ova audio instalacija, smještena na nekoliko lokacija sjevernog dijela Palače (Dominisova ulica, Židovski prolaz, Dioklecijanova, Majstora Jurja), sve je to blizu i čut će se - ponudit će kratke priče splitskog izdanja mobilne aplikacije Hrvatski zvukopis, dok će se na Carrarinoj poljani u 18, 19 i 20 sati, moći poslušati nešto duži tekst - "Razgovor u Getu'' hrvatskog književnika Tonča Petrasova Marovića.

Malu duodramu, koja se događa u adventsko vrijeme pedesetih godina prošlog stoljeća u splitskom Getu, snimili su glumci HNK Split Katarina Romac i Stipe Radoja. Uz to, duodramu će na Carrarinoj poljani pratiti projekcije fotogarija starog Splita.

Hrvatski zvukopis je besplatna zvučna mobilna aplikacija čiji su sadržaj neobjavljene kratke priče suvremenih hrvatskih autora, dok se na pojedinim povijesno značajnim mjestima grada mogu poslušati i odlomci iz starije hrvatske književnosti inspirirani prostorom u kojem se nalaze ili urbanom temom iz onog vremena.

image
Tanja Mravak je dio književne reprezentacije Zvukopisa
 
Ante Čizmić/ Cropix

Sav sadržaj zvučno je obrađen glasovima hrvatskih glumaca i smješten u dizajniranu audio-kulisu inspiriranu temom svake pojedine priče.

Kako bi uživali u cijelom nizu poetičnih i delikatnih priča nasuprot banalne svakodnevnice, dovoljno je preuzeti aplikaciju na Google Play Store i App Store i uključiti geolokalizaciju, a priče će stizati na vaš telefon dok šetate gradom.

Aplikacija “Hrvatski zvukopis” sadrži 73 kratke priče.

Dio njih ima poveznicu sa Splitom i njegovim lokalnim stanovništvom, a uvršteni su i odlomci klasičnih hrvatskih djela urbanih tema koji također imaju poveznicu s gradom Splitom.

image
Spisateljica Marina Vujčić. I njene priče su u projektu
Boris Kovačev/cropix

Tako da šetnjom gradom možete poslušati priče i odlomke Marine Vujčić, Nade Topić, Ante Zlatka Stolice, Tanje Mravak, Elvisa Bošnjaka, Marija Glavaša, Nebojše Lujanovića, Olje Runjić, Katje Grcić, Slobodanke Đuderije, Renata Baretića, Luize Bouharaoua, Marije Jurić, Sonje Gašperov, Mani Gotovac, Miljenka Smoje, Ive Dellale, Marka Marulića, Anatolija Kudrjavceva, Luke Botića, Marina Bege, Bogdana Radice, Marka Uvodića Splićanina, Tonka Maroevića, Tonća Petrasova Marovića.

Hrvatski zvukopis je autorski projekt umjetničke organizacije YELO i umjetnice Jelene Remetin čije je splitsko izdanje podržano od Turističke zajednice grada Splita, Ministarstva kulture i medija RH, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 02:44