StoryEditor
Književnostnema nam pomoći?

Projekt za spas Zemlje nove Instagram zvijezde, 1. listopada izlaze knjiga i dokumentarac Davida Attenborougha ‘Život na našem planetu‘

30. rujna 2020. - 14:55
Sir David Attenborough u nešto više od četiri sata skupio je milijun pratitelja na Instagramu  BBC

Knjiga najpoznatijega televizijskog prirodoslovca Davida Attenborougha "Život na našem planetu – Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti" izlazi u četvrtak, 1. listopada, istoga dana kad i istoimeni Netflixov dokumentarni film koji je naručio Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF).

U njoj Attenborough svjedoči o klimatskoj krizi, prognozira što će se događati do kraja 21. stoljeća ako se prema prirodi nastavimo ponašati onako kako smo to do sada činili te predlaže rješenja za ispravljanje pogrešaka i modele novog suživota s planetom.

Najnovija knjiga 94-godišnjeg prirodoslovca, redatelja i producenta, podijeljena u pet cjelina i opremljena s pedesetak fotografija, sustavno bilježi samo manji dio strašne štete koju je čovječanstvo već nanijelo prirodnom svijetu te stvarnu i blisku opasnost da bude mnogo gore ako odmah nešto ne poduzmemo. No, knjiga je i puna nade jer nudi drukčiju budućnost.

– Sve još možemo popraviti, obuzdati svoj utjecaj, promijeniti smjer našeg razvoja i ponovno postati vrsta koja živi u harmoniji s prirodom. Sve što je potrebno jest volja – navodi britanska TV zvijezda.

– Živimo udobnim životima u sjeni katastrofe za koju smo sami odgovorni. Tu katastrofu uzrokuje upravo ono što nam omogućuje da živimo udobnim i ugodnim životima. Divlje smo zamijenili pitomim. Zemlju smatramo svojim planetom, kojim čovječanstvo upravlja u korist čovječanstva. Malo smo mjesta ostavili za ostatak živog svijeta. Pravi je divlji svijet – onaj koji ne pripada čovjeku – nestao. Pregazili smo Zemlju. Kako bismo naš planet ponovno učinili stabilnim, moramo mu vratiti bioraznolikost, baš ono što smo mu oduzeli. To je jedini izlaz iz krize koju smo sami stvorili. Svijet ponovno moramo učiniti divljim – tvrdi Attenborough.

Sir David Attenborough, kojega su gledatelji BBC-ja proglasili najvećom živućom britanskom ikonom, a čitatelji časopisa Reader's Digest Britancem kojemu se najviše vjeruje, šest desetljeća radi na BBC-ju i autor je uspješnica "Pustolovine mladog prirodoslovca", "Putovanja na drugi kraj svijeta", "Život u zraku" i "Život na Zemlji". Za BBC je snimio nekoliko serijala: "Život na Zemlji" (1979.), "Živi planet" (1984.), "Iskušenja života" (1990.), "Privatni život biljaka" (1995.), "Život ptica" (1998.), "Plavi planet" (2001.), "Život sisavaca" (2002.), "Planet Zemlja" (2006.) i "Hladnokrvni život" (2008.).

Attenborough je ovih dana oborio i Guinnessov rekord: u nešto više od četiri sata skupio je milijun pratitelja na Instagramu, platformi koju je odlučio iskoristiti kako bi senzibilizirao najširu javnost za goruće ekološke probleme i opasnost od kataklizme. Hrvatsko izdanje knjige izlazi u nakladi Školske knjige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. listopad 2020 09:22