StoryEditor
ŽivotNovi dokumentarac

Najpoznatiji televizijski prirodoslovac proučavao ugrožene vrste, šišmiše i mokre tržnice: Ako donesemo prave odluke, možemo sačuvati ekosustav

Piše V.P.
14. rujna 2020. - 15:33
Fabrice Coffrini/AFP

Najpoznatiji televizijski prirodoslovac sir David Attenborough, kojega u Britaniji smatraju nacionalnim blagom, u svom novom dokumentarcu iznosi dosad najoštrije upozorenje čovječanstvu, a to je da u svrhu vlastita opstanka mora očuvati i druge vrste.

U jednosatnom filmu "Extinction: The Facts" (Istrebljenje: Činjenice), koji je u nedjelju prikazan na BBC-ju, Attenborough se ne suzdržava prikazati razorne posljedice uništavanja prirodnih staništa i to jasno povezuje s pojavom pandemija poput ove s koronavirusom.

Dokumentarac je prikazan svega nekoliko dana nakon što su stručnjaci upozorili da je populacija životinja, ptica i riba u manje od 50 godina pometena za dvije trećine i to zbog obijesne ljudske prekomjerne konzumacije. Film sadrži stravične scene, poput majmuna koji mahnito s drveća skaču u rijeku kako bi se spasili od požara ili koale, koja šepajući prelazi cestu u na propast osuđenoj potrazi za skloništem od te nepogode.

Autor "Plavog planeta" i "Planeta Zemlje" u novom filmu također istražuje izvor COVID-a 19 među populacijom šišmiša u pećinama u kineskoj pokrajini Yunnanu. Prikazuje i kinesku mokru tržnicu u Wuhanu, specijaliziranu za prodaju divljnih životinja ljudima za jelo, za koju se vjeruje da je ishodište širenja pandemije svijetom.

"Ja to možda neću doživjeti, ali ako donesemo prave odluke u ovom kritičnom trenutku, možemo sačuvati ekosustav našeg planeta, njegovu izvanrednu bioraznolikost i sve njegove stanovnike. Ono što će se dogoditi ovisi o nama", zaključuje u filmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 20:01