StoryEditorOCM
KnjiževnostZORAN ŽMIRIĆ

On je naš ratni vojni invalid koji je odbio mirovinu, svirao je s Urbanom, a njegovi romani izbacit će vas iz cipela

Piše Jasenka Leskur
13. listopada 2024. - 18:56

Dva klinca, košarkaško igralište, svađa oko toga je li bila trica – tako 1985. započinje Robertovo i Goranovo prijateljstvo, jedno od onih cjeloživotnih, baždareno da preživi mnoga razdvajanja i razlike. Nisu ih rastavile ni prve ljubavi, ni različite škole, ni vojni rok, ni prvi višestranački izbori koji su jednome bili u travnju, drugome u aprilu.

A onda su došle mračne devedesete... Putevi im se kasnije ponovno spajaju u Irskoj, gdje će ih sustići niz neočekivanih obrata i kušnji – od zavodljivog ciganskog svijeta irskih travellersa, preko lakog ali prljavog novca, seksa koji ima svoju cijenu, do pljački i kriminala koji bi ih mogli ili jednom zauvijek razdvojiti ili spojiti na pravoj strani života...

Ovo bi bio siže novog romana ‘Visoke trave‘ riječkog književnika Zorana Žmirića kojeg je nedavno predstavio u Splitu, o dva košarkaša slične visine i potpuno različitih karaktera i srpsko-hrvatske sudbine. Veliki roman u kojem ćete pronaći ono što autora izdvaja od drugih: tankoćutnost u emocionalnom i psihološkom profiliranju likova i vrhunsku vještinu pripovjedanja. Žmirićevi romani vas izbace iz "ležišta", kad zatvorite zadnju stranicu još dugo ćete o njima razmišljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 18:57