StoryEditorOCM
Književnostodlazak doajena

Lawrence Ferlinghetti, doajen američke poezije, popularni pjesnik, beatnik, nakladnik i knjižar, preminuo u 102. godini

Piše R.K.
25. veljače 2021. - 14:10

U 102. godini preminuo je legendarni američki pjesnik Lawrence Ferlinghetti, posljednji iz Beat generacije.

Ferlinghetti je autor više od trideset zbirki pjesama, među kojima je i "A Coney Island of the Mind", iz 1958. godine, na hrvatski prevedene kao "Zabavište uma". To je jedna od najpoznatijih zbirki američke poezije, koja je prodana u nekoliko milijuna primjeraka.

Lawrence Ferlinghetti pokrenuo je i nakladničku kuću City Lights koja je tiskala knjige koje su drugi nakladnici odbijali. City Lights objavila je pjesničku zbirku Allena Ginsberga "Urlik i druge pjesme". Zbog spominjanja droga, heteroseksualnih i homoseksualnih prizora Ferlinghetti je bio uhićen i 1956. procesuiran, ali spasila ga je sloboda govora iz Prvoga amandmana američkog Ustava.

Osim Ginsberga, kod Ferlinghettija su objavljivali i njegovi prijatelji beatnici Jack Kerouac, William S. Burroughs, Lucien Carr, John Clellon Holmes i Neal Cassidy. City Lights objavljuje do danas po desetak knjiga godišnje, a među njegovim autorima su i Noam Chomsky i Howard Zinn.

ZBOG ORBANA, ODBIO NAGRADU

Pod imenom City Lights, u San Franciscu - kozmopolitskome gradu u kojem je Ferlingehetti dobio ulicu i svoj dan - pjesnik je otvorio i kultnu knjižaru. U njoj su se okupljali borci protiv konzervativnog građanskog američkog društva, a desetljećima hodočastili brojni poklonici.

Lawrence Ferlinghetti diplomirao je novinarstvo, književnost je magistrirao, a na Sorbonni je doktorirao s temom iz poezije. Ali nije krenuo akademskim putem. S pisanjem je započeo kao novinar, a bavio se i prevođenjem, slikanjem, pisanjem drama i romana te političkim aktivizmom. Kao i mnogim bitnicima, glazba mu je bila važna, a poznavao je i likovnu umjetnost.

Dobrovoljno se uključio u Drugi svjetski rat, a poslije posjeta Hirošimi nakon nuklearne eksplozije, postao je i ostao čvrsti pacifist. Aktivistički angažirani duh potvrdio je 2012. godine odbivši 50.000 dolara vrijednu nagradu mađarskog PEN-a, i to zbog neslaganja s politikom Viktora Orbána.

Pjesnik, nakladnik i knjižar, bio je globalno poznat, a filatelisti znaju da se našao i na američkoj poštanskoj marki. Zbog zdravstvenih problema, Ferlingehetti posljednjih godina nije javno djelovao, ali je za stoti rođendan objavio roman "Mali dječak", s autobiografskom elementima.

U prijevodu na hrvatski jezik Lawrenceu Ferlinghettiju Biblioteka Feral Tribune objavila je izbor poezije "Otvorenih očiju, otvorenog srca", a Hrvatsko društvo pisaca knjigu izabranih pjesama "Krajolici živih i mrtvih". Obje je preveo i odabrao pjesnik Vojo Šindolić, koji je s pjesničkim doajenom i prijateljevao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2023 02:18