StoryEditorOCM
KazalištePREMIJERA U DOMU ‘ZVONIMIR‘

‘Ženici‘ kreću iz Solina: drama je smještena u ambijent Dalmatinske zagore, autor je Ilija Zovko, mogli bi imati hit

23. travnja 2021. - 19:24

Melodramu "Ženici" autora Ilije Zovka predstavit će akademski glumci Ivan Baranović i Pere Eranović premijerom u solinskom Domu kulture "Zvonimir" 24. i 25. travnja, u produkciji splitske Kazališne družine "Ritam igre".

– Ilija Zovko, glumac, dramski pisac i utemeljitelj amaterskih dramskih družina "Zagora" i "Klub 19", uvijek je iznova otkrivao male ljude, društvene marginalce, nevažne pojedince i njihove iznimno važne sudbine.

Po tom ključu rađena je i drama "Ženici" smještena u ambijent Dalmatinske zagore, ali se može preslikati bilo gdje u Dalmaciju. Riječ je o nesvjesnom nasljeđu koje se godinama prenosi s predaka na potomke i koje će uvijek biti dio naše kulturne baštine – objasnio nam je Baranović, dodajući kako su likovi Jure i Ive iznimno čvrsti, jaki karakteri.

Jure je ponosan, prkosan, istinoljubiv i zbog toga i nastrada od političkih struktura u njihovu mjestu te je prisiljen na odlazak u inozemstvo trbuhom za kruhom.

Ivo je Jurina suprotnost, njegov otac je bio politički vlastodržac u malom mjestu te je Jure morao bježati u inozemstvo kako bi se profesionalno ostvario i materijalno osigurao.

Ivi je životni put bio puno lakši, materijalno je osiguran i pripada vladajućoj kasti. Premda je Zovkova predstava pisana na prelasku iz komunističkog u demokratski sustav, Baranović i Eranović "preveli" su je u naše doba, koje je isto tako slično po povlaštenim pripadnicima vladajućih stranaka i onima koji to nisu.

– Dva dijametralno suprotna lika su se našla u krajnje apsurdnoj situaciji koja rađa izniman komični potencijal. Kreću na put, a na zabačenoj cesti dogodi im se prometna nesreća, prisiljeni su na druženje i imaju puno toga za raščistiti.

Vapaj za novim nezavisnim družinama

Stoga "Ženike" možemo promatrati i kao melodramu o toleranciji i pokušaju nalaženja zajedničkog jezika, za diplomaciju u bezizlaznim situacijama – otkrivaju Eranović i Baranović, predviđajući predstavi zbog univerzalnosti dugi kazališni vijek, a za početak, predstavit će je u kulturnim centrima u Solinu, Imotskom, Omišu i Kaštelima.

– Intencija je vratiti Iliju Zovka na kazališne daske, a razlog optimizma leži u živosti Zovkova pisanja te u temama koje su iskonski vezane uz sudbinu malog čovjeka – zaključuju Pere i Ivan koji su odradili dramaturgiju, režiju, scenografiju i kostimografiju predstave, oblikovatelji svjetla i tona su Miho i Dado Dolina, a plakat je izradio mladi splitski dizajner Bruno Dubravec.

image
Plakat za predstavu 'Ženici' izradio je mladi splitski dizajner Bruno Dubravec


Kazališnu družinu "Ritam igre" osnovali su prije tri godine diplomci glume Umjetničke akademije u Splitu, a umjetnički voditelj je magistar glume i farmacije, samostalni umjetnik Ivan Baranović.

– Kroz nekoliko generacija iz UMAS-a je izišlo četrdesetak diplomiranih glumaca, a većina od njih nema priliku niti za stalno zaposlenje u institucionalnim kazalištima niti imaju priliku konstantnim igranjem usavršavati na akademiji naučen glumački zanat.

Zbog toga Split i Splitsko-dalmatinska županija vape za novim nezavisnim kazališnim družinama koje bi trebale pokrenuti val kulture i umjetnosti.

Primjena glume

Na tom valu kreativnog optimizma i kazališnog entuzijazma pokrenuta je naša nezavisna umjetnička organizacija koja se tijekom djelovanja povezala i surađuje s nizom drugih kulturnih ustanova.

Smatramo kako umjetnost mora biti za ljude i s ljudima te ne zaziremo od interdisciplinarne suradnje kako bi se približili našoj publici te je tim načinom razvijali. Gluma može imati svoju primjenu i na području terapije i samoosvještavanja, zdravlja, baštinskog turizma...

Sve su to područja koja imamo namjeru razvijati i biti otvoreni za suradnju te otvoreni za rad s ljudima različitih svjetonazora – ističe Ivan Baranović, dodajući kako s družinom trenutno surađuje desetak glumica i glumaca, a na repertoaru zasad imaju tri predstave: "Roko i Cicibela", "Zavodnici" i "Ženici".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 06:24