StoryEditorOCM
ĐiradaZANIMLJIVE SUDBINE

U HNK Zadar pogledajte melodramu Ženici kazališne družine Ritam igre iz Splita

Piše Zadarski.hr
30. ožujka 2022. - 12:20

U ponedjeljak s početkom u 20 sati pogledajte predstavu kazališne družine Ritam igre iz Splita, "Ženici" Ilije Zovka u režiji, dramaturgiji i izvedbi Pere Eranovića i Ivana Baranovića.

Predstava Ženici je melodrama koja ima ogroman potencijal prije svega zbog genijalnog i bezvremenskog teksta istaknutog hrvatskog glumca i dramskog pisca Ilije Zovka. Ženici su svoju premijeru imali 24. travnja prošle godine u Javnoj ustanovi za kulturu Zvonimir u Solinu i do danas su izvedeni 23 puta.

U središtu priče je sudbina dvojice pojedinaca i njihovih obitelji smještenih u ambijent dalmatinske zagore. Oba „ženika“ su iznimno čvrsti, jaki i stoga zanimljivi karakteri. Svaki od njih na sebi svojstven način autentično prezentira ljude iz malog mjesta. Jure je ponosan, prkosan, istinoljubiv te zbog toga i nastrada od političkih, vladajućih struktura u njihovom mjestu te zbog toga biva prisiljen na odlazak u inozemstvo trbuhom za kruhom. Ivo je s druge strane potpuna suprotnost od Jure, ali također sa svojom istinom i tragičnim obiteljskim nasljeđem. Dva dijametralno suprotna lika su se našla u krajnje apsurdnoj situaciji koja ovom djelu daje izniman humorističan potencijal.

19. travanj 2024 01:16