StoryEditorOCM
Kazalištečetvrtak 25. travnja

‘Zbilja‘- dramski eksperiment u izvedbi para vrhunskih glumaca na 34. Marulićevim danima

Piše KULTURA SD
24. travnja 2024. - 15:24

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gostuje na 34. Marulićevim danima izvedbom predstave „Zbilja“ u četvrtak 25. travnja s početkom u 20:30 u Gradskom kazalištu lutaka Split. Dvoje vrhunskih glumaca Nina Violić i Livio Badurina sudionici su ovog autorskog projekta Tomislava Šobana, dramskog eksperimenta inspiriranog predavanjima fizičara Richarda Feynmana. Prva je to predstava eksperimentalnog redatelja Tomislava Šobana koji je kritika ocijenila kao „kazališni rad koji najavljuje umjetnika koji zna raditi s glumcima”.

image
HNK Split

Richard Phillips Feynman (1918. –1988.), jedan je od najutjecajnih američkih fizičara 20. stoljeća. Za svoj rad na kvantnoj elektrodinamici dobio je Nobelovu nagradu za fiziku 1965. Nadahnuti predavač i amaterski glazbenik sudjelovao je u razvoju atomske bombe, bio je član odbora koji je istraživao nesreću Space Shuttlea Challengera, naročito aktivan polju kvantne elektrodinamike.

Inspirirani njegovim predavanjima, dvoje će glumaca u kazališnoj dvorani izvesti eksperiment. Autori predstave kažu: “Eksperiment može uputiti na to što je bitno, a što nebitno. Pokus može baciti novo svjetlo na poznate pojave. U prirodnim znanostima eksperiment je uspio ako uvijek daje isti rezultat, a u dramskoj umjetnost eksperiment je uspio ako nikada ne daje isti rezultat.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 16:27