StoryEditorOCM
Kazalište34. Marulićevi dani

Odrastanje, prva seksualna iskustva i spolni odgoj kroz nekoliko generacija žena, večeras u predstavi ‘Cure‘

Piše KULTURA SD
24. travnja 2024. - 13:39

Predstava “Cure” Kolektiva Igralke i Tjaše Črnigoj u takmičarskom je programu 34. Marulićevih dana na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split u srijedu 24. travnja s početkom u 20 sati.

Ova dokumentarna predstava nastala je prema ispovijestima žena triju generacija: izvođačica u njihovim tridesetima, njihovih majki koje imaju oko šezdeset godina i njihovih baka u dobi od oko osamdeset godina.

Koprodukcija je to Umjetničke organizacije Kolektiv Igralke, HNK-a Ivana pl. Zajca i Zavoda VIDNE, a partneri su Slovensko mladinsko gledališče i MASKA Ljubljana. S obzirom na tematiku predstave, autorice je ne smatraju primjerenom mlađima od 14 godina.

image

HNK Split

Drazen Sokcevic/

Glumice Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, koje su uz Tjašu Črnigoj i Tijanu Todorović autorice projekta, bave se temama odrastanja, prvih seksualnih iskustava i spolnog odgoja nekoliko generacija žena. Otvaraju pitanja što različitim generacijama znači “izgubiti nevinost”, koliko ih je bilo strah neželjene trudnoće i kakvu su podršku imale u svojem otkrivanju spolnosti.

Kroz intimno iskopavanje obiteljskih povijesti, autorice i izvođačice susreću sram, užitak i šutnju, svejednako nudeći poziv na razgovor o stvarima o kojima se inače ne priča. Predstava, kroz osobne ženske priče, ocrtava promjenu vremena i društveno-političkih sistema. U Hrvatskoj su danas reproduktivna i spolna prava žena ozbiljno ugrožena i nameće se pitanje kamo idemo, hoće li odrastanje budućih generacija biti sve sličnije odrastanju naših baka?

image

HNK Split

Drazen Sokcevic/

Kolektiv „Igralke“ čine Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, prijateljice i diplomantice studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Ove profesionalne glumice imaju pozadinu završenih fakulteta socijalne antropologije i menadžmenta u kulturi, komparativne književnosti i rusistike te logopedije, a samostalno provode vlastite projekte kao autorice i producentice.

U tzv. popratnom festivalskom programu Gorana Gita Galić, licencirani vodič, provest će zainteresirane po gradskoj jezgri u besplatnoj edukativnoj šetnji nazvanoj „Moj brat Marko“, a u Palači Maruić u Papalićevoj ulici 4 s početkom u 18h bit će održana znanstveno-književna „Večer s Marulićem“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 22:16