StoryEditor
Kazališteroute 66

Splitsko ljeto posvećeno je borcima protiv koronavirusa, svaki petak obraćat će se ‘kulturni stožer‘, za otvaranje najavljeni Milanović i Plenković

10. srpnja 2020. - 17:50
Redatelj Robert Bošković, intendant Srećko Šestan, dirigenti Jure Bučevic i Ivo Lipanovic te talijanska konzulica Maja Medić  Paun Paunović/hanza media

U splitskom HNK najavili su početak 66. Splitskog ljeta koje se otvara u utorak 14. srpnja na Peristilu Verdijevom operom "Lombardijci". Najavljeni su i događaji u prvom tjednu festivala, a "kulturni stožer" će tako i nastaviti - svakoga petka u podne, u idućih mjesec dana bit će govora o programu za naredni tjedan. Glavni događaj je operna premijera u režiji Roberta Boškovića i pod ravnanjem mo. Ive Lipanovića.

- Posvećujemo je svima koji su u zadnje vrijeme bili na prvoj liniji obrane od koronavirusa, liječnicima i ostalom medicinskom osoblju, ali i svim građanima koji su pažljivo pratili situaciju, pridržavali se propisanih mjera i pomagali u suzbijanju širenja bolesti. Zahvaljujem ministrici kulture koja je podržala održavanje nacionalnih festivala jer kultura pomaže kod podizanja morala u ovim trenucima. Na samom otvaranju nastupit će u kratkom programu KUD Jedinstvo koje je nedavno obilježilo stoti rođendan. Prisjetimo se - društvo je osnovano u mnogo težim okolnostima nakon Prvog svjetskog rata, u gradu čiji su mnogi stanovnici poginuli, gradu devastiranom glađu i gripom španjolom, kazao je intendant Srećko Šestan.

'ZAROBLJENI' PJEVAČI

"Lombardijci" su trebali biti premijerno izvedeni u zgradi, ovoga proljeća, ali je tjedan dana prije premijere kazalište zatvoreno.
Sada, na Peristilu, bit će samo 130 mjesta za gledatelje, a na jesen će se, ako sve bude u redu, preseliti u u zgradu.

- Peristil zaslužuje ovaj naslov, a svi naši gosti su testirani, zdravi i motivirani, kazao je ravnatelj Opere Jure Bučević.

Dirigent Ivo Lipanović dodao je kako u djelu ima mnogo pianissima, a kako je ove godine u gradu gužva i buka manja - možda je baš pravi trenutak za održavanje "Lombardijaca" na carskom trgu.

Dvije obljetnice obilježavaju članovi ansambla i autorskog tima ovom izvedbom - nacionalni prvak Ivica Čikeš trideset, a redatelj Bošković dvadeset godina rada.

Bošković je kazao kako je postavio djelo na pozornici u zgradi s mnogo zgodnih rješenja, a na Peristilu je sve morao početi iz početka. Budući da zbor ima gotovo pa glavnu ulogu, nastojao je oko solista graditi dramsku situaciju, i uz pomoć zbora i uz pomoć prizora života i smrti, koje će dočarati plesači.

Valja napomenuti i to da su pjevači iz Italije bili ostali "zarobljeni" u Splitu za vrijeme karantene, a od velike pomoći bila im je konzulica Maja Medić.

Pokrovitelj Zoran Milanović

Na otvaranju Splitskog ljeta očekuju se predsjednik RH Zoran Milanović, koji je pokrovitelj manifestacije, premijer Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ali, svoj dolazak trebaju potvrditi u ponedjeljak.

Pokrovitelj Zoran Milanović

Na otvaranju Splitskog ljeta očekuju se predsjednik RH Zoran Milanović, koji je pokrovitelj manifestacije, premijer Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ali, svoj dolazak trebaju potvrditi u ponedjeljak.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 17:53