StoryEditorOCM
KazališteMARULIĆEVI DANI

Splitski zaljubljenici u poeziju i Trpimira Jurkića danas imaju priliku doživjeti ga drugačije, a ulaz je besplatan

Piše KULTURA SD
27. travnja 2023. - 15:22

Kao posljednja u konkurenciji za festivalske nagrade na programu 33. Marulićevih dana, večeras iz Karlovca dolazi drama Petre Cicvarić "Semafor".

S početkom u 20 sati na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split, ansambl kazališta "Zorin dom", u režiji Peđe Gvozdića, izvest će dramski komad koji tematizira problem autizma.

Priča je to o raspadanju i sastavljanju obitelji koja saznaje kako njihov najmlađi član, sin Vigo, ima poremećaj iz spektra autizma. U tom smislu naslov predstave i motiv semafora višestruko su simbolični.

Cijelu priču priča Vigova sestra Mila i to u policijskoj stanici. Drama Semafor želi na topao način ukloniti stigmu s autizma te pokazati zašto svi trebamo njegovati ono nešto drugačije u sebi.

Publiku predstava želi uvući u Vigov svijet, na topao način pokazati gledateljima što se tom mladiću događa u glavi, zašto reagira na sebi svojstven način te zašto mu je tako teško prilagoditi se društvenim normama.

Predstava je nastala u suradnji sa Udrugom Frendofon koja se bavi inkluzijom djece i mladih s teškoćama u razvoju organiziranjem inkluzivnih evenata kojima se želi educirati, upoznati i pokazati društvu u cjelini kako prihvatiti "različitosti" sa svim njihovim potencijalima i teškoćama.

Uloge tumače: Andro Damiš, Ana Šantar, Petra Cicvarić, Peđa Gvozdić, Vanja Gvozdić, Nino Pavleković i Nikola Nedić.

U sklopu "Marulićevih dana", s početkom u 18 sati, pak, održat će se promocija poetske zbirke "Čekam da se razdani", autora Trpimira Jurkića, dramskog prvaka HNK Split, dramskog pisca i pjesnika.

image
Valentino Bilić Prcić

Zbirka će biti predstavljena u foyeru HNK Split, a ulaz je slobodan.

Knjiga pjesama je objavljena u izdanju ogranka Matice hrvatske u Splitu, a predstavit će je predsjednica OMH u Splitu Snježana Šetka, te Marina Čapalija i Ivica Mijačika. Jurkićeve će stihove govoriti glumci Elvis Bošnjak i Joško Ševo.

Trpimir Jurkić pjesme je posvetio prvenstveno svojoj obitelji te svojim prijateljima, svom glumačkom pozivu, svijetu i prostoru u kojem živi. Pjesme, po riječima autora, povezuje sjena vremena u kojem su pisane, koja određuje bit i sadržaj Jurkićeve poezije. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:06