StoryEditorOCM

Splitska Play Drama s predstavom ‘Naš razred’ pobijedila je na sarajevskom festivalu Juventafest. Potresna priča o posljedicama rata...

Piše sd
12. rujna 2022. - 14:48

Predstava “Naš razred” Glumačkog studija Kazališta Play Drama iz Splita najbolja je predstava 10. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest koji je, u organizaciji Udruženja “Medija – Art”, održan u Sarajevu od 7. do 11. rujna.

Grand Prix nagradu dobila je predstava koja, prema ocjeni žirija u sastavu glumica Jelena Rusjan, glumica Mirna Jogunčić i redateljica Selma Spahić, nadahnjuje svojom izvedbenom i idejnom zrelošću.

Kazališna predstava “Naš razred” raslojava i dramski izlaže priču o skupini školaraca – Poljaka katolika i Židova. Oni žive u malom poljskom mjestu koje je doživjelo sovjetsku i njemačku okupaciju.

Predstava "Naš razred" nastala je prema istinitom događaju - priča o razrednim kolegama i njihovim sudbinama u jednom poljskom gradiću za vrijeme sovjetske i njemačke okupacije.

Grupa prijatelja razdvojena je nametnutim ideologijama i podjelom na Poljake katolike / Poljake židove. Pratimo priču potpunog preokreta i raskola ovog razreda, gdje se dječji snovi, zanosi, prijateljstva i ljubavi, rasplinjuju i pretvaraju u ogromni mrak kojeg rat budi u njima.

Razredni kolega postaje vuk, najgori neprijatelj, tlačitelj, ubojica. Predstava propituje razloge zbog kojih taj razred postaje rob nametnute ideologije o kojoj djeca zapravo ne znaju ništa, a koja ih postepeno, ali sigurno, lišava svake ljudskosti.

Manjak ljudskosti ostavlja jedini poriv - instinkt za preživljavanjem. Iznimno bolna tema o kojoj se ne smije šutjeti!

Prema selekciji dramaturginje Emine Omerović, odigrano je šest predstava u natjecateljskom dijelu programa, a Specijalna nagrada žirija dodijeljena je predstavi “Kralj Ibi” neformalne grupe “Kulturociklin” iz Kruševca.

U popodnevnim satima s Eiffelova mosta na Skenderiji, u pratnji Sarajevo Drum Orchestra krenuo je defile ovogodišnjih sudionika prema Pozorištu mladih Sarajevo, gdje je, nakon izvođenja predstave “Međuprostor” Teatra mladih Travnik, u koprodukciji sa Studio-teatrom Zenica i Centrom za kulturu Travnik, upriličena ceremonija zatvaranja i dodjela nagrada.

Ovogodišnji festival ugostio je više od 150 sudionika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Povodom jubileja promovirana je monografija “Juventafest 10 godina”.

Deseto izdanje ovog jedinstvenog festivala ostat će upamćeno po odličnim predstavama koje su odigrane pred punim dvoranama Narodnog pozorišta Sarajevo, Pozorišta mladih Sarajevo i Centra za kulturu i mlade Općine Centar Sarajevo, kao i sjajnoj atmosferi u publici u kojoj su uglavnom sjedili vršnjaci aktera na sceni.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 21:46