StoryEditorOCM
Kazalište‘ZA SVA VRIMENA‘

Splićanima je večeras bio izniman doživljaj gledati ‘Roka i Cicibelu‘ u arhitektonskom parku, pogotovo što prihod ide Smoji u čast. Infišan u Hajduk čeka svoje mjesto

25. rujna 2021. - 23:31

Park "Za sva vrimena", zasebna arhitektonska cjelina pored legendarnog splitskog Poljuda, oživjela je!

Kao idealan malen, ali lijepo zaokružen "teatrin" prepoznao ga je Ivan Baranović, akademski glumac i voditelj kazališne trupe "Ritam igre", te u rečenom parku večeras s kolegicom Monikom Vuco Carev izveo jednosatnu kazališnu predstavu Roko i Cicibela, koja je inače bila njegov diplomski rad i kao takva je u njegovoj režiji praizvedena na Glumačkoj akademiji u Splitu.

image
Božidar Vukičević/Cropix


No, poseban je - pa i povijesni - doživljaj bilo odgledati ovu predstavu u arhitektonskom parku, kojega su inače autori idejnog rješenja Ozana Ursić i Vedran Kasap; valja reći da priča ne prestaje kod umjetničke komponente, štoviše, tek počinje!

image
Božidar Vukičević/Cropix


Naime, jednočinka je bila besplatna, ali sa svrhom prikupljanja donacija kako bi se skupio potreban iznos, e da bi se posthumno u parku na Poljudu našlo ime najpoznatijeg kroničara Splita "infišanog" u Hajduk, naime Miljenka Smoje!

image
Božidar Vukičević/Cropix


Predstava o najvećim splitskim ljubavnicima, natopljena ljubavlju prema splitskom klubu tako je zapravo održana u Smojinu čast, a na povod je nakon predstave dupkom ispunjeno gledalište (u skladu s mjerama) podsjetio sam glavni glumac, Baranović, zahvalivši svima na dolasku i eventualnoj donaciji.

Kao jedan od velikih štovatelja Smoje "Roka i Cicibelu" je odgledao Mario Lolić iz Žrnovnice, vjeroučitelj koji skoro svakodnevno - otkriva nam - obilazi piščev grob.

image
Mario Lolić, Feđa Klarić i Bojan Ivošević
Božidar Vukičević/Cropix


Predstavu je došao pogledati i legendarni fotoreporter Feđa Klarić - ujedno i član te donator "Našeg Hajduka", kao i dogradonačelnik (i također gorljivi hajdukovac) Bojan Ivošević.

image
Božidar Vukičević/Cropix


- Hajduk je više od kluba, to je "prkos moćnome-zaštita slabome"! To je filozofija, dišpet, životna deviza - kazao je Lolić uz Ivoševićevo odobravanje.

U gledalištu se na prvoj predstavi u parku "Za sva vrimena" našao i pisac publikacija o Hajduku Jure Gizdić, član uprave kluba Ivica Matana i drugi ljubitelji baluna i kazališta.

image
Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2022 17:58