StoryEditorOCM
SplitNovinarka glumica

Na tužni dan odlaska Ružice Mikačić doznali smo još nešto; pogledajte koju je svjetsku osobu igrala u ‘Velome mistu‘

Piše Damir Šarac
23. srpnja 2024. - 20:24

Još uvijek šokirani preranim odlaskom naše kolegice Ružice Mikačić, upravo na današnji, tužni dan, doznali smo od njezine obitelji nešto o čemu ova žena sa stotinu talenata nije pričala. A izvrsno bi se uklopilo u životnu ispovijed koju nam je ispripovjedila u lanjskom intervjuu prilikom 80. godišnjice Slobodne Dalmacije.

Nezaboravna turistička novinarka, pripadnica zlatne generacije, kao djevojka je glumila u megapopularnoj seriji Velo misto iz 1981. godine u produkciji HTV-a za koju je scenarij napisao Miljenko Smoje, a režirao Joakim Marušić.

Plejadi najvećih glumaca koji su maestralno iznijeli priču o starom Splitu i rađanju Hajduka, priključila se i Ružica, tada još Marasović. Upravo u godini kad je nakon fakulteta došla u „Slobodnu“ u kojoj je potom provela cijeli radni vijek, pojavila se kultnoj seriji u epizodi „No pasaran“ utjelovivši Wallis Simpson, zaručnicu engleskog kralja Eduarda VIII. koji je zbog ljubavi bio primoran abdicirati i odreći se prijestolja 1936., iste godine kad su posjetili Split, zbog čega je na nogama bio čitav grad.

Igrom sudbine, kad je tadašnji princ, današnji britanski kralj Charles III. u ljeto 1996. boravio u Dubrovniku, Ružica Mikačić je bila jedina hrvatska novinarka akreditirana da visoke goste iz Velike Britanije prati na brodu za obilaska Mljeta. Ružica je dobila poziv od Vladinog Ureda za odnose s javnošću da prati Charlesa u čijem je društvu bila i poznata kolekcionarka Francesca Thyssen-Bornemisza. Naša novinarka na brodu je bila u delegaciji Vlade, kazala nam je kako je dobila jedinstvenu priliku slušati Charlesove komentare o čistom moru, ljepoti Mljeta pa i čuti kako prijestolonasljednik zna latinske nazive svakog stabla kojeg je vidio s broda.

Nismo doznali je li mu Ružica ispričala da je u jednoj veličanstvenoj hrvatskoj seriji igrala ulogu zaručnice njegova slavnog pretka, brata Charlesova djeda Georga VI. koji je postao britanski kralj kad je zaljubljeni Edvard abdicirao zbog Wallis...

image

Ružica Mikačić kao Wallis Simpson, zaručnica Eduarda VIII. na štekatu kavane Central u Velome mistu

HRT/Screenshot

Smoje je u Velome mistu o tom događaju koji je uzbudio cijeli grad jer je bila riječ o svjetski poznatoj ljubavinom paru, pisao:

„Ko bi i nabrojija sve velike i slavne jude, okrunjene glave, ministre, prešidente, milijardere, slavne umjetnike i književnike koji su posjetili i razgledali naš grad! Ali nikad njanci jedan od nji nije impresionira Splićane.

Kad je u lito 1936. uz dalmatinsku obalu počeja krstarit ingleški kraj Edvard VIII., omar je posta sumjiv. Pogotovo kad se iskrca u Split!

Engleški par je toga lipoga litnjega jutra razgleda Dioklecijanovu palaču i seja na štekat kafanice na Peristilu. Policjoti i agenti diskretno su blokirali sve prilaze ka Peristilu, a znatižejnici, najviše žene, koje su se s punin boršan vraćale s Pazara, navalile su vidit zajubjenoga kraja pa se sa boršan tiskaju kroz zid policjoti. Mularija klekla pa viri između raskrečeni policijski nog.

Ponistre i balkoni okićeni ingleškin i jugoslavenskin bandiran, a na transparentima priko kaleti ispisano: WELCOME.“

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 20:11