StoryEditor
Kazalištepremijera

Splićani dobili svemirski program: U SF cabaretu ‘Split in Space‘ Ivan Leo Lemo u Gradskom kazalištu mladih u četvrtak ih lansira u orbitu

Piše Jasmina parić Saša Burić/hanza media
25. veljače 2020. - 14:10
Ansambl predstave 'SF Cabaret Split in Space', Ivo Perkušić, Siniša Novković, Ana Gruica Uglešić, Matija Grabić i redatelj Ivan Leo Lemo  Saša Burić/hanza media

Druga premijera ove sezone u Gradskom kazalištu mladih Split, SF cabaret "Split in Space" lansirat će grupu naših sugrađana u svemir. Premijera je ovoga četvrtka u 20 sati, a redatelj i autor teksta je Ivan Leo Lemo.

Ovaj se cabaret nadovezuje na hit predstavu "Splićanke", ali je i žanrovski obogaćen znanstveno-fantastičnim dodacima. Na red su došli muškarci iz GKM-ovog glumačkog ansambla; Ivo Perkušić, Siniša Novković i Matija Grabić. Njima je pridružena i Ana Gruica Uglešić, čija je uloga u ovoj muškoj konstelaciji posebno fabularno iznenađenje.

Projekt je predstavljen u kafiću u samom srcu Dioklecijanove palače, odakle će i poletjeti svemirski brod u potrazi za novim planetom jer će na Zemlji doći do kataklizme. I to upravo ove godine.

Kako tvrde u autorskom timu, predstavit će Split iz mnogih neočekivano bizarnih, smiješnih, začudnih i poučnih rakursa.
Pokazat će vam i prokazati neke naše sugrađane koji su puno čudniji nego što bi itko mogao pomisliti, a želja im je da svi skupa, iz svemirskog broda, pogledamo svoj grad, ali i same sebe s onih visina s kojih se stvari jasnije vide.

Kolažna forma cabareta podrazumijeva pjesmu, ples, stand up i burlesku, smijeh i zabavu, ali cilj je i potaknuti gledatelje da možda naprave redizajn ili remiks svoje identitetske matrice.

- Pratimo sudbine trojice Splićana koji su se spasili, putuju u svemir i pišu svoj brodski dnevnik, odnosno novu povijest. Veliki sam fan "Zvjezdanih staza" i drago mi je da sam našao kazališni model u koji mogu "ukrcati " tu svoju ljubav.

Glumcima je posao silno težak - uz glazbu i ples tu su pravi "raftinzi tekstova" i prikaz njihovih emocionalnih stanja koja nipošto nisu laka - oni moraju odlučiti što i kako dalje, kako raščistiti s prošlošću, a budućnost im je neizvjesna. Međutim, vjerujem u uspjeh - već dvadeset godina dobro surađujem s GKM-om, uz njih rastem i kao čovjek i kao redatelj, rekao je Lemo.

U njegovom svemirskom brodu naći će se glumac, torcidaš, i potomak emigranata, nekadašnji vlasnik gostionice na Klisu.
Lemo ih je, kaže, poslao u svemir da otud sagledaju što je u njima malo, a što veliko.
Siniša Novković kazao je kako igra Antu s Brda, torcidaša iz katoličke obitelji, a Matija Grabić bit će glumac koji se otisnuo u svemir. Međutim, kako zemaljski problemi putuju s njim, izrazit će ih u čuvenom Hamletovom monologu na brodu.

Ivo Perkušić napomenuo je kako njegov lik u sebi nosi duboku ranu i jako teško se oslobađa prošlosti. Ana Gruica, "blažena među muškarcima" ima tajanstvenu ulogu, a Lemo je rekao: - Ženska uloga je spašavanje svijeta, kao i uvijek.

Dodao je na kraju kako mu je velika inspiracija za ovaj rad bio Pedro Almodovar koji također propituje koliko ljudske sudbine mogu otići u bizarne krajnosti - a ipak ostati u zoni realiteliteta.

Na sceni će svjetlucati jedini ostatak iz prošlog života svemirskih putnika - poljudski stadion koji i tako podsjeća na "leteći pjat".
Koreograf je Leo Mujić, scenografkinja je Vesna Režić, skladatelj Zvonimir Dusper Dus, a kostimograf Marko Marosiuk.

item - id = 1005418
related id = 0 -> 1006218
related id = 1 -> 1032784
related id = 2 -> 1017887
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2021 12:59