StoryEditor
KazališteNagrade Marin Držić

Prvi je Dino Pešut, drugi Davor Špišić. Pešutu je ovo šesti ‘Držić‘, ima tri prve, jednu drugu i dvije treće nagrade, a Špišić dva zlata i dva srebra

Piše Siniša Kekez
14. ožujka 2020. - 17:15
Dino Pešut  Darko Tomaš/hanza media

Prvu nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" za 2019. godinu dobio je Dino Pešut za dramu "Granatiranje". Drugu nagradu ravnopravno dijele Mateja Posedi za dramu "Međimurski lepi dečko" i Davor Špišić za "Dječaka".

Niz se logično nastavlja trećom nagradom, koju dijeli troje dobitnika: Branislav Glumac za "Hvatače sjenki", Katja Grcić za "Strah tijela od poda" i Espi Tomičić za dramu neobičnog naslova "#ostavljamvamsvojekodoveihvalazaprijateljstvo ili #bitćesveokej".

Objavilo je to danas Ministarstvo kulture, koje je odustalo od javne objave dobitnika koju je u maloj dvorani ministarstva trebala obaviti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, uz asistenciju posebne savjetnice Ive Hraste Sočo. Tako je mudro otklonjena opasnost da koronavirus na mala vrata uđe u ministarstvo i obezglavi vrh hrvatske kulture.

O nagrađenima je, između 59 pod šiframa pristiglih dramskih tekstova, većinom glasova odlučilo Stručno povjerenstvo koje su, uz predsjednicu Branku Cvitković, činile Nenni Delmestre i dr. sc. Sanja Nikčević.

Nagrađenim autorima, kao i do sada, pripadaju i novčani iznosi, za prvu nagradu 40 tisuća kuna, za drugu 30, a za treću 20 tisuća kuna. Baš kao i ljubav, Nagrade "Marin Držić" dijeljenjem ne gube na vrijednosti - u slučaju da dva autora ravnopravno dijele jednu nagradu, svaki dobiva puni iznos. Ministarstvo se također obvezuje sufinancirati postavljanje na scenu nagrađenih tekstova. A postavljanje na scenu stara je boljka Nagrade "Marin Držić" jer je vrlo malo nagrađenih tekstova, a u ovih trideset godina brojka je odavno premašila stotinu, dočekalo daske koje dramski život znače.

Nagrade bi se autorima trebale dodijeliti na otvaranju Marulićevih dana u Splitu, kao što je to običaj od 1991. do danas. Otvaranje bi ove godine trebalo biti 20. travnja, ali čak ni epidemiolozi u ovome času ne znaju hoće li tako i biti. Stoga će Ministarstvo kulture o terminu dodjele nagrada, poručuju, izvijestiti naknadno.

Zanimljivo je da je dio nagrađenih već otprije nagrađivano. Sam dobitnik prve nagrade, tridesetogodišnji dramaturg Dino Pešut, za 2017. godinu dobio je treću nagradu za komad "Olimpia stadion (trilogija)".

Ovogodišnji dobitnik druge nagrade Davor Špišić 2016. godine dobio je prvu nagradu za dramski tekst "Zidarija", a te iste godine drugu nagradu dobio je nitko drugi nego Dino Pešut za tekst "Stela, poplava". Godinu prije, 2015., situacija je bila dijametralno suprotna, prvu nagradu dobio je Dino Pešut za "Veliki hotel Bezdan”, dok je drugu nagradu dobio Davor Špišić za tekst "Na gumama su...". Dino Pešut 2013. dobiva prvu nagradu za dramski tekst "(Pret)posljednja panda ili statika", a 2012. treću nagradu za tekst "L.U.Z.E.R.I.". Daleke 2008. Davor Špišić dobio je prvu nagradu za tekst "Alabama"....

Nije te odluke donijelo isto povjerenstvo, članovi su se mijenjali. Od 2012. bili su tu Ksenija Marinković, Mario Kovač, Helena Sablić-Tomić, Jelena Miholjević, Dubravko Mihanović i Nina Violić, što potkrepljuje argument da su se u odlukama rukovodili dramskim odlikama.

Naravno, ima još dramskih pisaca koji su dobili više od jedne nagrade, na primjer Una Vizek ili Ružica Aščić po dvije, ali daleko je to od učestalosti navedenog dvojca. Više puta je nagrađena i Marina Vujčić, ali tek nedavno njezina su djela, i to najprije roman "Susjed", ugledali svjetla pozornice. Nagrađeni su i drugi poznati dramski pisci kao što su Slobodan Šnajder, Jasen Boko, Ivan Vidić, Tomislav Zajec, Ivana Sajko, Nina Mitrović, ali na "Držiću" nisu oni u centru pažnje.

Ako članovi Stručnog povjerenstvo nisu znatno napredniji od scenske prakse, možda upravo zato dobitnici nagrade "Marin Držić" teško dolaze do pozornice i do dužeg scenskog života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 10:27