StoryEditor
Kazalištemreža za držićevce

Online predstave dobitnika nagrade za najbolje dramske tekstove na stranici Zagrebačkoga kazališta mladih, danas ‘Granatiranje‘ Dina Pešuta

Piše S.K.
2. prosinca 2020. - 08:10
Dino Pešut nakon primanja Nagrade 'Marin Držić' u Splitu Jakov Prkić/CROPIXJakov Prkić/Cropix

Dobitnici Nagrade "Marin Držić" za najbolje dramske tekstove, koju dodjeljuje Ministarstvo kulture na Marulićevim danima, njih nekoliko desetaka, već se desetljećima žale na njihovo slabo postavljanje na daske koje izvedbe znače.

U posljednje vrijeme to se pomalo mijenja nabolje, a upravo stoga, pandemijskoga sada i ovdje, dobro dolazi potez, odnosno ciklus "Držić u ZKM-u" Zagrebačkoga kazališta mladih, koje će u srijedu na svojoj Facebook stranici započeti s prikazivanjem nagrađenih dramskih tekstova.

Ciklus otvara prvonagrađeni tekst Dina Pešuta "Granatiranje“, u scenskoj režiji i adaptaciji Tamare Damjanović.

- "Granatiranje" je ispovjedna, poetska, postdramska metadrama koja zasigurno spada u sam vrh ne samo hrvatske, nego i europske suvremene produkcije. Piščev monolog o ratu i njegovim posljedicama jedan je od najlucidnijih, najintimnijih i najoriginalnijih kutova gledanja na tu temu u suvremenoj dramskoj literaturi.

Temu borbe protiv smrti i besmislenosti rata, njegovih posljedica vidljivih u fasadama koje se obnavljaju i ljudima koje nitko ne obnavlja, pisac završava konačnim susretom lica koja svojom malom ljubavnom pričom ostavljaju zalog za neko njihovo intimno sretnije sutra, zapisalo je stručno povjerenstvo u obrazloženju dodjele prve nagrade za 2019. Dinu Pešutu.

U predstavi igraju Adrian Pezdirc, Frano Mašković i Hrvojka Begović. Autor videa je Lovro Mrđen, a glazbu potpisuju Stanko Kovačić i Katarina Ranković.

U sklopu ciklusa "Držić u ZKM-u" u prosincu će se moći vidjeti i režije drugonagrađenih dramskih tekstova: "Međimurski lepi dečko“ Mateje Posedi i drama "Dječak“ Davora Špišića.

U vrijeme desetkovanja publike i prorjeđivanja predstava ovakav online način promocije kazališta i dramskih pisaca čini se dobrim rješenjem, koje bi moglo naći i nastavljače.                                                                                

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2021 12:56