StoryEditorOCM
Kazalištefestival drame

Otvoreni 31. Marulićevi dani, pogledajte kako je to izgledalo i tko se sve pojavio u splitskom HNK

Piše Jasmina Parić
19. listopada 2021. - 22:18
Ante Đipalo Balarin, Matea Milas, Maja Tomas Spaija i Lev Šapošnikov, Ivica Puljak, Srećko Šestan, Nina Obuljen KorzinekDuje Klarić/Cropix

U utorak navečer na sceni HNK Split svečano je otvoren Festival hrvatske drame 31. Marulićevi dani.

Festival, čija se prva predstava održala još 16. listopada u Zagrebu, a nastavak je uslijedio u Splitu proglašen je otvorenim tek sada jer u ovom zahtjevnom vremenu organizacija nije jednostavna.

Kako je kazao intendant Srećko Šestan, ovaj festival otvara se po drugi put, u travnju je bio prekinut i miješa se staro normalno, novo normalno i nenormalno, ali važno je ne odustati i nadati se kraju nevolje s pandemijom.

image
Srećko Šestan i gradonačelnik Ivica Puljak
Duje Klarić/Cropix

Gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja publike.

Kazalište doduše smije popuniti samo polovicu svojih mjesta, ali ta polovica je bila popunjena do kraja.

image
Ministrica Nina Obuljen Korzinek otvorila festival
Duje Klarić/Cropix

Festival je otvorenim proglasila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazavši kako je važno da kazališni život ide dalje, te je podsjetila da smo još u godini proslave Judite po čijem autoru je manifestacija nazvana.

Budući da su festivalske nagrade "Marin Držić" za nove dramske tekstove dodjeljene još u proljeće, u teatru su ovu prigodu iskoristili za dodijelu Nagrada HNK Split za najbolja umjetnička ostvarenja u sezonama 2018/2019 i 2019/2020.

Stručno povjerenstvo ove je godine nagradu "Ante Marušić" dodijelilo ansamblu Opere HNK Split za izvedbu Mozartovog Requiema na Sustipanu 15. srpnja 2019.

Nagrada "Marko Fotez" za najbolje umjetničko dostignuće u drami pripala je redateljici Nenni Delmestre, dok je nagrada koja nosi ime Ane Roje za najbolje umjetničko ostvarenje u baletu dodjeljena solistici Baleta HNK Split Matei Milas.

image
Nagradjeni Lev Šapošnikov
Duje Klarić/Cropix

Nagrada "Rudolf Bunk" dodijeljuje se za najbolju kostimografiju, scenografiju i dizajn a Povjerenstvo ju je odlučilo dodijeliti oblikovatelju zvuka Anti Balarinu Đipalu za njegov doprinos izvedbi Mozartovog Requiema Mozarta na Sustipanu. I konačno, Nagrada "Ivo Tijardović" za najbolje umjetničko ostvarenje i rad u HNK Split pripala je dugogodišnjem solistu Baleta HNK Split Levu Šapošnikovu koji se u ime svih zahvalio.

Potom je krenula druga festivalska izvedba mjuzikla "Bambina" Ane Tonković Dolenčić i Nene Belana u režiji Krešimira Dolenčića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 04:21