StoryEditor
Kazalištelepurica u karanteni

Otvaranje 30. Marulićevih dani uz ‘Francuzicu‘ i ministricu: Nina Obuljen Koržinek večeras dodjeljuje nagrade za najbolje dramske tekstove

20. listopada 2020. - 08:00
Snježana Sinovčić Šiškov i Trpimir Jurkić, redatelji i glumci u 'Francuzici' Matko Biljak

Svečano otvaranje jubilarnih 30. Marulićevih dana održat će se večeras u 20 sati u HNK Split.

Kao što je uobičajeno, prvo će biti upriličena dodjela nagrada "Marin Držić" za najbolji novi dramski tekst, a dobitnicima će ih uručiti ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Potom će biti odigrana predstava "Francuzica"

Prema većinskoj odluci Stručnog povjerenstva u sastavu Branka Cvitković, Nenni Delmestre i Sanja Nikčević, prvu nagradu osvojio je Dino Pešut za dramu "Granatiranje". Predviđeno je i javno čitanje ovog teksta, koje će se održati u srijedu u 12 sati na Sceni 55.

Drugu nagradu dijele Mateja Posedi za tekst "Međimurski lepi dečko" i Davor Špišić za "Dječaka".

Na trećem mjestu su tri ravnopravna dobitnika: Branislav Glumac s tekstom "Hvatači sjenki", Katja Grcić koja je napisala "Strah tijela od poda" te Espi Tomičić za tekst " #ostavljamvamsvojekodoveihvalazaprijateljstvo ili #bitćesveokej".

Na javni poziv za Nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" bilo je prijavljeno je 59 dramskih tekstova koji su iznimno raznoliki u svim elementima: od žanrovskih odrednica, forme, tema, do narječja i kvalitete.

Dobitnike očekuju brončane skulpture akademskog kipara Damira Mataušića, te novčane nagrade, a Ministarstvo se obvezuje sufinancirati postavljanje drama na scenu.

Nagrade Ministarstvo dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Pod Držićevim imenom se dodjeljuje od 1991. godine, a prethodila joj je Stimulacija za dramsko stvaralaštvo.

Nakon dodjele, na velikoj sceni HNK Split igrat će predstava "Francuzica", u režiji i izvedbi Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića. "Francuzica", koja je na 66. Splitskom ljetu premijerno prikazana publici te nagrađena Juditom za najbolje umjetničko ostvarenje, igrat će izvan konkurencije, kao dio popratnog programa festivala, jer je prethodno najavljena "Lepurica" odgođena zbog bolesti u ansamblu.

Ipak, u planu je odigrati i "Lepuricu" do završetka festivala, ako bude moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2021 09:39