StoryEditor
KazališteMarulićevi dani

‘Identitluk‘, duhovita i nagrađivana mostarska satira o etničkim i vjerskim antagonizmima, večeras na velikoj pozornici HNK Split

23. listopada 2020. - 11:25
Autorski projekt redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i ansambla, osvojio je mnoge nagrade  Mate Zemljić

Predstava "Identitluk", nastala u koprodukciji Studija za izvedbene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Narodnog pozorišta u Mostaru, igra na Marulićevim danima ovoga petka u 20 sati na velikoj sceni splitskog HNK.

Autorski projekt redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i ansambla osvojio je mnoge kazališne nagrade u Bosni i Hercegovini.

Predstava je nastala prema motivima iz zbirke eseja "U ime identiteta" Amina Maaloufa i na satiričan i duhovit način progovara o etničkim i vjerskim antagonizmima, istovremeno kritizirajući društvo kontaminirano velikim nacionalno-povijesnim naracijama.

Polazeći od tematskih uporišta Maaloufove zbirke, "Identitluk" želi otvoreno upozoriti na opasnost zamjene pojma identiteta pojmom etničke pripadnosti, to jest na ono što Maalouf naziva "ubojiti identiteti".

- Kroz ovaj autorski projekt želimo podsjetiti kako je identitet dinamičan i nije dan jednom za svagda, te se izgrađuje i preobražava tijekom cijeloga života. Stoga smo u scenskoj realizaciji krenuli od osam likova – četiri ženska i četiri muška – koji se susreću na seminaru o dijalogu i toleranciji u organizaciji jedne međunarodne udruge. Tema seminara je zbirka eseja Amina Maaloufa „U ime identiteta".

image
Predstava triju kazališta nastala je prema motivima iz zbirke eseja 'U ime identiteta' Amina Maaloufa

Svatko od sudionika pripremio je referat, odnosno monolog koji je proizašao iz vlastitog (ne)razumijevanja Maaloufove knjige. Njihove različite interpretacije otkrivaju ideološki profil govornika te nude poželjnu i nužnu diferencijaciju, ali jednako tako otvaraju prostor za produbljivanje scenske napetosti.

Želimo još jednom p(r)okazati kako je pogled na svijet - po kojemu se treba i mora solidarizirati samo s "našima" jer pripadaju našoj zajednici, a mlake među „nama" treba kazniti ili ih barem odbaciti kao izdajnike - zapravo supstrat i ne tako daleki eho ratova vođenih devedesetih godina prošlog stoljeća, zabilježio je dramaturg Komadina.

U "Identitluku" nastupaju Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Amela Kreso, Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Nedim Malkočević, Dražen Pavlović i Ivan Skoko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 06:38