StoryEditor
Kazalištekuhanje premijere

‘Mišu u toću‘ fali malo soli i papra, predstava GKL-a Split prema tekstu Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata prikladnija je za nešto stariju djecu

21. rujna 2020. - 14:16
Režija Ivana Plazibata ritmična je, brza i duhovitaJelena Popić

U splitskom Gradskom kazalištu lutaka održana je prva premijera ove sezone, "Miš u toću" autorice Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata.

Vrlo oprezno, lutkarsko je kazalište otvorilo svoja vrata ograničenom broju publike, u skladu s mjerama i naputcima, a među tom publikom bio je i manji broj djece.

Mlada dramaturginja Ivana Vuković smjestila je svoju priču u influencersko - kulinarski svijet, a u suradnji s izvođačima skrojila je tekst koji se šali s pojavama instant - zvijezda, u ovom slučaju uzgojenih u nerealnim uvjetima TV-showa.

U praktičnom životu, na konkretnom zadatku, ukazuje predstava, takvi će se pogubiti. Zavest će ih golem broj pratitelja na Tik-Toku i Instagramu, lajkovi, laskavi komentari i umjetno stvorena popularnost, ali ni najobičniju "falšu juhu" ne znaju skuhati.
Ideja je dobra, iznimno aktualna, Ivana Vuković za uočavanje takvih fenomena ima izoštrena čula.

image
'Miš u toću' GKL Split

Zna se veselo narugati kićenom, a ispraznom jeziku kojekakvih chefova, blogera koji pišu o hrani i sastavljačima fancy jelovnika. Jednom takvom kuharu pridružila je oduševljenu "pratiteljicu" koja ima talent i jednostavne bakine recepte. Njih dvoje, u liku mačke i miša (Franjo Đaković i Ana Marija Veselčić) dolaze do izgrađivanja odnosa, sukoba pa i rješenja, ali taj odnos slabija je točka teksta.

ANIMALNA PRIRODA

Nije posve jasno koliki su dometi čije vještine niti je razlučeno sukoljavaju li se ovi likovi oko tehnike kuhanja ili vidljivosti na društvenim mrežama. Tu fali malo soli i papra.

Posveta klasičnom animiranom filmu, temeljena na antitezi mačka - miš donesena je kratkim buđenjem animalne prirode likova, ali se doima odcjepljenom od osnovne priče.

image
'Miš u toću' se šali s pojavama instant - zvijezda, u ovom slučaju uzgojenih u nerealnim uvjetima TV-showa

Međutim, tanje tekstualne dijelove lako će nadograditi režija Ivana Plazibata, ritmična, brza i duhovita, a pogotovo igra trojice glumaca. Ana Marija Veselčić kao Miška ponovno je pokazala raskoš svog talenta. Svaka joj je gesta ujedno i spontana i promišljeno razrađena, elastična je i brza i spretna kao da je od gume - ujedno je i čovjek i miš.

U stopu je prati Franjo Đaković dok je Milena Blažanović utjelovjena elegancija s blagom natruhom karikature. Vidljivo je da je velik obol predstavi dao Damir Klemenić (scenski pokret), a interesantna je ideja i da se proces kuhanja dočara glazbom (Bojan Brajčić i Željana Cvitanović).

Premda će vjerojatno zaokupiti pažnju i najmlađih, predstava "Miš u toću" ipak je prikladnija za nešto stariju djecu, a GKL- u treba poželjeti da ih u ovoj neizvjesnoj sezoni bude što više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 09:05