StoryEditor
Kazalištehrvatska drama

Marulićevi dani brinu se o djeci i festivalu nakon 21. godine: ‘Domaši‘ i skup o 30 godina festivala danas u HNK Split

Piše Renato Kragić
22. listopada 2020. - 08:00
Ana Marija Veselčić u hvaljenoj i nagrađivanoj monoigri ‘Domaši  HNK Split

Trideset godina zaokružio je festival Marulićevi dani, a prezentacija o njegovu djelovanju unutar tako okrugle "jubilarke" održat će se četvrtog dana festivala, u četvrtak 22. listopada u 18 sati u foyeru HNK Split.

Četvrti festivalski dan otvara prezentacija u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split o 30 godina Marulićevih dana, a dva sata kasnije na velikoj sceni HNK autorica i glumica Ana Marija Veselčić igra svoju nahvaljenu predstavu, monoigru "Domaši".

Kako je autorica već imala prilike objašnjavati, "Domaši" je kolokvijalni naziv za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja odrastaju u domovima. Prema posljednjim podacima, u Republici Hrvatskoj je u domovima smješteno oko 800 djece koja s napunjenih 18, a u najboljem slučaju s 21 godinom, gube pravo na smještaj i brigu pri ustanovama.

Istoimeni projekt Ane Marije Veselčić, nastao kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, govori upravo o toj nevidljivoj djeci za koju su moguće bolje opcije od ostanka u domu, no njihovo djetinjstvo prolazi zbog sustava koji samo usustavljuje, zaprima, protokolira i obrađuje papire.

Ovogodišnji jubilarni Marulićevi dani posvećeni su utemeljitelju Radi Perkoviću koji je 1990. pokrenuo festival pod nazivom Marulovi dani, a na prezentaciji o trideset godina festivala govorit će Jasen Boko, Nenni Delmestre i Srećko Šestan. Bit će govora o značaju festivala za domaći dramski tekst, a spomenut će se i neke zanimljive epizode iz prošlosti.

Ulaznice za predstavu "Domaši" mogu se kupiti na blagajni HNK Split ili online, a ulaz na prezentaciju je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 09:24