StoryEditor
Kazalištenije sve u travnju

Jubilarni, 30. Marulićevi dani s 12 predstava održat će se u Splitu od 19. do 26. listopada, a posvećeni su osnivaču Radi Perkoviću

9. lipnja 2020. - 17:45
Rade Perković, utemeljitelj Marulićevih dana, ne može biti zaboravljenarhiva hanza medije

Trideseti Marulićevi dani koji zbog pandemije koronavirusa nisu bili održani u tradicionalnom terminu krajem travnja, održat će se u Splitu od 19. do 26. listopada.

Na jubilarnom izdanju Festivala hrvatske drame, koje se od 1991. odvija u organizaciji splitskog HNK, bit će prikazano 12 predstava u produkciji hrvatskih te po jednog kazališta iz BiH, Makedonije i Mađarske po izboru selektorice Gordane Ostović.

Za sudjelovanje na festivalu bilo je prijavljeno 48 predstava koje su, po riječima izbornice, pokazale da hrvatsko glumište, tekstovi i autorski projekti itekako odgovaraju na pitanja vremena u kojem živimo, bilo da je riječ o suvremenim dramama ili čitanjima klasika.

- Izdvojila sam one predstave koje su se istaknule aktualnošću teme, redateljskim i dramaturškim pristupom te vrsnim glumačkim interpretacijama, a neke od njih već su dobile i prijašnju potvrdu u Nagradama hrvatskog glumišta ili Nagradi Marin Držić za najbolji dramski tekst, kazala je izbornica Gordana Ostović, kritičarka, dramatičarka i radijska urednica.

U konkurenciji za festivalske nagrade igrat će “Lepurica” G.B. Shawa i Ane Prolić u režiji Marija Kovača i produkciji HNK Split, te “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže, redatelja Miroslava Međimoreca u produkciji “Gavelle”, koja će u Splitu prikazati i predstavu “Kiklop” po Ranku Marinkoviću u režiji i dramatizaciji Saše Anočića.

image
'Lepurica' HNK Split na programu je 30. Marulićevih dana
Matko Biljak

Potom stiže Vojnovićev “Suton” redateljice Ivice Boban u produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Slijedi djelo Davora Špišića “Nebo od gume”, redateljice Aide Bukvić, postavljeno u HNK u Varaždinu, a ZKM stiže s komadom Ivora Martinića “Dobro je dok umiremo po redu” u režiji Aleksandra Švabića.“Ciglu” Filipa Šovagovića u režiji Krešimira Dolenčića prikazat će “Gavella”.

Tanja Miletić Oručević i Dragan Komadina autori su predstave “ Identitluk”, nastale po motivima knjige eseja Amina Maaloufa, a riječ je o produkciji Narodnog pozorišta Mostar, Studija za izvedbene umjetnosti i HNK u Mostaru.

S autorskim projektom Bobe Jelčića prema Čehovu, “Tri sestre”, predstavit će se zagrebački HNK.

Kata Gyarmati i Edvin Liverić autori su “Memorie Civitatis/Sjećanja gradova” koje je Liverić i režirao, a izvođači su članovi HKD-a na Sušaku i Studija K Szinhaz iz Budimpešte.

“Glembajevi, još jedna legenda” varijacija je drame Miroslava Krleže, redatelja Branka Brezovca, u produkciji Teatra Vojdan Černodrinski iz Prilepa i zagrebačkog Eurokaza.

Napokon, Ana Marija Veselčić izvest će svoje “Domaše”, koje su producirali GKL Split i Umjetnička akademija.

Jubilarni festival hrvatske drame bit će posvećen uspomeni na njegovog osnivača i prvog ravnatelja Radu Perkovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. siječanj 2021 14:35