StoryEditor
Kazalištefestival glumca

Ana Marija Veselčić najbolja glumica, a Monika Vuco Carev u ‘Laponiji‘ dala najbolje glumačko ostvarenje za mlade glumice do 28 godina

14. rujna 2020. - 16:55
Anamarija Veselčić nagrađena je za nastup u predstavi 'Domaši', čija je autorica i redateljica  Duje Klarić/HANZA MEDIA

Dvije mlade splitske glumice, Ana Marija Veselčić i Monika Vuco Carev, vratile su se s nagradama s ovogodišnjeg Festivala glumca.

Ana Marija Veselčić osvojila je nagradu "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu festivala, za ulogu u vlastitoj predstavi "Domaši", a Monika Vuco Carev nagradu "Nada Subotić" za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina, za ulogu u predstavi "Laponija" splitskog HNK.

Festival glumca održavao se u pet gradova Vukovarsko-srijemske županije: Iloku, Otoku, Vinkovcima, Vukovaru i Županji. Ove godine izbornik je bio glumac Nedim Prohić, a o nagradama je odlučivao žiri u sastavu Branka Cvitković (predsjednica), Pere Eranović i Vjekoslav Janković.

Monika Vuco Carev nagrađena je za za ulogu Monike u predstavi Cristine Clemente i Marca Angeleta "Laponija", u režiji Nenni Delmestre i produkciji HNK Split. Inače, ova je predstava nakon karantene prva počela igrati u Splitu, u prilagođenim uvjetima na velikoj sceni.

U obrazloženju žirija stoji:

– U kazalištu bavljenje suprotstavljenim društvenim i svjetonazorskim polaritetima uvijek je intrigantan zadatak, vrlo izazovan, atraktivan, ali i osjetljiv. Tim više ako je riječ o kazališnoj stvarnosti u kojoj se očekuju odgovori na pitanja identiteta, ne samo identiteta pojedinca, već i šire društvene zajednice kojoj gledatelji pripadaju. Takvi rebusi zahtijevaju ozbiljnu založenost glumačkog ansambla za vlastite likove.

image
Zorana Kačić Čatipović, Siniša Novković, Nikša Arčanin i Monika Vuco Carev s dignutom rukom u najavi predstave 'Laponija'

 
Joško Šupić/Cropix

U zanatski vrhunskom doigravanju nije mogla ostati neprimijećena reska i pitka igra jedne glumice. Lik Monike izgrađen je odlučnim i promišljenim rješenjima, brze, ali ispravno tempirane reakcije, osjećaj za tempo i scenske kretnje koje su se duhovito suobličile s riječju, elementi su u kojima smo i mi prepoznali autentičnost glumačke interpretacije. A Moniku tumači Monika Vuco Carev.

MINIMALNA GLUMAČKA SREDSTVA, MAKSIMALAN UČINAK

Mladoj laureatkinji ovo je prva nagrada koju je dobila. Diplomirala je prije četiri godine, igrala je u predstavama HNK Split, na televiziji i u filmovima od kojih je posljednji dugometražni "Tereza 37". Asistentica je na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
– Sretna sam jer smo nagrađene i ja i kolegica Veselčić i donosimo dva priznanja u Split. Osvojila sam nagradu za mlade glumce do 28 godina, dakle, uhvatila sam zadnji vlak jer smo Festival i ja vršnjaci. Gledalište nam je bilo dobro popunjeno – naravno, broj mjesta je reduciran zbog epidemioloških mjera, ali, mislim da su sve dostupne sjedalice bile zauzete. Ovo je prvi put da s "Laponijom" gostujemo dalje od mora, no osjetili smo da je Slavoncima blizak mediteranski temperament trojice likova i da vrlo dobro reagiraju na njihov odnos s Fincem, da osjećaju i shvaćaju njihove različitosti. Nadam se da ćemo i u sezoni nastaviti igrati "Laponiju" u Splitu – rekla je Monika Vuco Carev.

Ana Marija Veselčić nagrađena je za nastup u predstavi "Domaši" čija je autorica i redateljica. Temeljila ju je na iskustvima vlastitog odrastanja i bila je to njezina diplomska predstava. Nastala je u koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Split i Umjetničke akademije u Splitu (uz mentorstvo Gorana Golovka) i već je prije osvojila Nagradu hrvatskoga glumišta.

image
Anamarija Veselčić za 'Domaše' je osvojila i Nagradu hrvatskoga glumišta
 
Paun Paunović/CROPIX

– Predstava "Domaši" direktno je uputila niz otvorenih, osjetljivih i drskih pitanja institucijama koje se bave zbrinjavanjem djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i upozorila na taj gorući problem u društvu. Minimalnim glumačkim sredstvima mlada glumica uvela nas je u potresnu priču o toj nevidljivoj djeci koja odrastaju na drukčiji način i pomalo nas kao društvo postidjela – stoji u obrazloženju žirija.

Ana Marija Veselčić, rođena u Vinkovcima, veli da joj je ova predstava, koju je nakon izvedbe publika nagradila stojećim ovacijama, bila posebna, možda i najbolja do sada.

– Bila je to okrugla, trideseta izvedba i dogodila se na festivalu čije sam predstave gledala još dok sam išla u školu. Mjere sigurnosti i distanca u gledalištu nisu omele lijep, prisan kontakt s publikom koja je sjajno reagirala. Sve je bilo nabijeno emocijama, obostrano – kazala je glumica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 17:07