StoryEditor
KulturaTEŠKA FINANCIJSKA SITUACIJA

Intendant Golovko spreman na zatvor: Možda ćete me posjećivati na Bilicama, a možda bude donesen i neki novi 'lex HNK'

19. travnja 2017. - 19:58

Prema riječima selektora Igora Ružića, ovogodišnji Festival hrvatske drame "Marulićevi dani" izazvat će nakon izvedbi mnogo rasprava – jer se to događa i drugdje nakon izvedbi predstava koje je odabrao – a nastojao je ne povoditi se za okoštalim uzusima, nego osmisliti uzbudljiv, zanimljiv i aktualan program.

Festival, koji će trajati od 21. do 28. travnja, dovodi u Split devet predstava, od kojih su šest autorski projekti, a samo tri su nastale po dramskom predlošku i novih su datuma. U hotelu "Cornaro" Ružić je ukratko predstavio sve izvedbe koje će gledati splitska publika.

TRI ZIME

HNK Zagreb stiže s "Tri zime" Tene Štivičić.

– To je nezaobilazna predstava prošle sezone, praizvedena u Londonu, koja zahvaća zbivanja u jednoj obitelji kroz tri generacije. Režirao ju je Ivica Buljan u prilično klasičnoj maniri. Splitska publika poznaje njegov rad, a mogu reći da se ovdje suzdržao od "buljanizama" – kazao je Ružić.

LJUDI OD VOSKA

Isti teatar izvest će i "Ljude od voska" Mate Matišića, predstavu koja na čudan način spaja napisanu dramu i autorsko kazalište. U njoj autor secira svoju intimu i svaki put se nakon izvedbe zbog toga razviju polemike. ZKM dolazi s "Noćnim životom" Ivana Vidića, neformalno posvećenom stogodišnjici Oktobarske revolucije, u režiji Paola Magellija. Predstava o prosvjednicima i štrajkašima zabavna je i vesela, ali i satirična i bolna, kaže izbornik.

PAD

ZKM će također nastupiti i s "Padom" Mirana Kurspahića. Riječ je o padu Vukovara, i nakon četvrt stoljeća Kurspahić se bavi ovim najslavnijim i najtragičnijim događajem Domovinskog rata na neobičan način. Na sceni će biti više prizorišta i gledatelji će sami moći birati kojem će prisustvovati, odnosno, hoće li gledati što se zbiva u Zagrebu ili u Vukovaru.

FRLJIĆ

O predstavi Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje" Ružić je kazao samo ovo:

– Scene koje su izazvale najviše reakcija – pogotovo kod onih koji ne idu u kazalište, ali vole ga komentirati – najmanje su važne u izvedbi.

EGZORCIST

Istarsko narodno kazalište iz Pule nastupit će s projektom Dalibora Matanića "Egzorcizam", koji sadrži mnogo elemenata poznatog filma "Egzorcist". Zbog sinestezije vizualnih i glazbenih atrakcija, gledatelji bi se trebali osjećati uvučeni u samo srce horora.

ETER IZNAD BERLINA

Nadalje, predstava Pavice Bajsić "Eter iznad Berlina" slična je radio igri, a ukazuje na to koliko su komunikacijski kanali korisni, ali i opasni kada postanu sredstvo manipulacije.

BITKA NA NERETVI

Nadalje, "Bitka na Neretvi" Borisa Bakala govori o prošlosti koje se ne možemo riješiti, a sažima u sebi razne žanrove, od drame i pučkog teatra do lutkarstva.

MELODRAMA

Splitski HNK u konkurenciji će izvesti "Melodramu", autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić.

– U turbulentnim uvjetima u gradu koji prvi put ima povjerenicu, s puno uzbuđenja i malo zebnje u srcu očekujemo festival i nadamo se da će budući saziv Gradskog vijeća odobriti njegove troškove. Zebnja postoji jer živimo u vremenu u kojemu je sve moguće i ničemu se ne treba čuditi – kazao je intendant HNK Split Goran Golovko.

– Neformalno doznajem da su građani jako zainteresirani za program, ali dio festivala se organizira na dug i na riječ. Možda ćete me stoga posjećivati na Bilicama, a možda bude donesen i neki novi "lex HNK" – kaže intendant, ujedno i ravnatelj festivala.

Stiže 110 glumaca

Dramaturg i producent Jasen Boko istaknuo je da u grad stiže 110 glumaca, a ovogodišnja je novost dramska radionica nagrađivanog pisca Tomislava Zajeca.

Odabrao je šest žena. To su Marija Dukić, Katja Grcić, Ružica Gašperov, Arijana Čulina, Aleksandra Kardum i Karla Leko, a među njima ima početnica i već afirmiranih autorica.

'Melodrama' otvara festival
Festival hrvatske drame "Marulićevi dani" započet će s programom 20. travnja, dan prije svečanog otvaranja, autorskim projektom Anice Tomić i Jelene Kovačić "Melodrama" u produkciji Drame HNK Split.

Izvedba, koja također konkurira za festivalske nagrade, započinje u 19 sati, a ulaznice su ponuđene po promotivnoj cijeni od 20 kuna.

"Melodrama" je velika ansambl-predstava s pjevanjem koja prati zbivanja u jednoj stambenoj zgradi pred kojom je uginuli golub. Nitko od brojnih stanara ne želi ukloniti crkotinu, i kroz ovaj motiv komad pokušava odgovoriti na pitanje: Jesmo li spremni preuzeti odgovornost?

Predstava otvara pitanja o posljedicama rata, o potrazi za boljim životom i razotkriva intimne tragedije nekoliko obitelji, od kojih ni jedna nije sretna.

Glavne uloge tumače Marko Petrić, Filip Radoš, Stipe Radoja, Tajana Jovanović, Ana Marija Veselčić, Anastasija Jankovska, Vicko Bilandžić, Goran Marković, Nenad Srdelić i Nikša Arčanin.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

08. ožujak 2021 13:55