StoryEditor
Kultura'idemo samo na malu pauzu'

Iduće subote Ljetno kino 'Bačvice' zatvara vrata prve sezone pod novim vodstvom: 6900 gledatelja na kinohitovima, ali i festivalcima i klasicima

16. rujna 2018. - 12:52
bacvice_film10-070618

Prva sezona Ljetnog kina "Bačvice" pod novim vodstvom, konkretno Centra za kulturu "Zlatna vrata" i "Kina Mediteran", bliži se svom kraju.

"Bačvice" će zatvoriti vrata iduću subotu 22. rujna, a kino u posljednjih deset dana prikazuje šarolik program, od horora "Časna", trilera "Slatka mala tajna", crtića "Tajni život mačaka", komedije "Johnny English: Ponovno na zadatku" i blockbustera "Predator: Evolucija", do festivalskih art uradaka "Julien u sredini", "Fokstrot" i "Kucni o drvo" te dokumentarca "Posljednji plesač na žici".

Pridodajte tome klasiku (el fresco), odnosno kinematografske teškaše poput "Blade Runnera", "Terminatora", "Oslobađanja", "Rosemaryne bebe" itd., tako se punilo ljetno kino unatrag blizu tri mjeseca, otkako ga je 24. lipnja otvorila "Fantastična žena".

- Izuzetno smo zadovoljni proteklom sezonom Ljetnog kina "Bačvice". Iako smo od početka vjerovali u naš programski koncept i način rada, ovako velik odaziv publike nismo očekivali s obzirom da je sezona počela bez velikih planiranja. U nešto manje od tri mjeseca kino je posjetilo 6900 gledatelja, a pred nama je još 10 dana rada tako da će brojka i dalje rasti. Ono što je važno istaknuti je prosjek gledanosti od čak 110 gledatelja po projekciji, kao i vrlo malo projekcija sa gledanosti ispod 60-70 posjetitelja, a one su se uglavnom održavale za trajanja Svjetskog prvenstva – otkriva Alen Munitić, umjetnički direktor "Kina Mediteran" koje je nastalo iz FMFS-a.

Očekivano, apsolutno najveći hit na Bačama bio je nastavak "Mamme Mie", sniman na Visu, ali Munitić je posebno ponosan na činjenicu da su program filmske klasike i ciklusa poput "Ferragosta u Kinu Mediteran" te pojedini nezavisni filmovi radili bolje nego neki komercijalni naslovi.

- S obzirom na dvojezične promotivne materijale i dvostruko titlanje svih filmova ne-engleskog govornog područja, dosta je stranih posjetitelja također posjetilo kino i njime se apsolutno oduševilo. Rezultati su općenito odlični s obzirom da se u ovu, našu prvu, sezonu ušlo bez ikakvog budžeta za marketing i promociju – ističe Munitić.

- Dokaz je to da je naš način programiranja i razvoja publike u kontekstu nezavisnog filma ispravan, da ga gledatelji podržavaju i da je to put kojim s radom kina treba ići i u sljedećoj sezoni. Ja sam zahvalan cijelom timu koji je ovo ljeto radio u kinu, našim partnerima iz "Zlatnih vrata" na suradnji i fantastičnom odabiru filmske klasike, Gradu Splitu na podršci te naravno svim gledateljima koji su bili dio naše priče.

Pozivam svih da nam se pridruže i ovih posljednjih deset dana rada kina, kao i na zatvaranju ljetne sezone 22. rujna za koje smo pripremili pravi mali show: gledamo dokumentarac "Posljednji plesač na žici u Armeniji" nakon čega se održava performans hodanja na žici preko cijelog gledališta kina, a kojeg izvode Ante Ursić i kolektiv ROOM 100. Druženje nastavljamo uz glazbu te zajedno doslovno dočekujemo jesen. Ovih dana prijavljujemo kino na investicijske potpore Ministarstva kulture kako bismo sljedeće ljeto dočekali u obnovljenom kinu, a spremamo i posebna iznenađenja i događanja u kinu kroz ostatak godine, tako da zapravo možemo reći da sezona nema kraja, nego da idemo na malu pauzu – sa smješkom najavljuje Munitić.

Sezonom Ljetnog kina "Bačvice" zadovoljna je i Tamara Visković, ravnateljica "Zlatnih vrata".

- Kino je radilo puna tri mjeseca šest dana u tjednu. Generalna posjećenost je bila iznad svih očekivanja, pogotovo s obzirom na činjenicu da smo prostor na upravljanje dobili u trenutku kad je sezona već imala započeti, bez ikakvih programskih, financijskih, marketinških i kadrovskih priprema. Radili smo, dakle, u prilično teškim uvjetima, s unajmljenom opremom i neadekvatnom infrastrukturom, ali mislim da većine njih publika nije bila niti svjesna, što je sjajno.

Za to je zaslužna iznimno dobra suradnja s "Kinom Mediteran" i vjerujem da ovaj projekt može biti primjer kvalitetnog sudioničkog upravljanja u kulturi. Nas posebno veseli gusta posjećenost programa filmske klasike, objedinjene pod nazivom "Klasika al fresco". U više navrata kino je bilo puno na tim projekcijama, niti jednom manje od dvije trećine. A paralelno sa svim ostalim poslom izrađeni su i planovi sanacije prostora, njegove hortikulturne obnove i opremanja – napominje Visković i dodaje da će, što se programa tiče, po završetku rada kina, učiti iz ove sezone u stilu "gdje smo mogli bolje, što se pokazalo uspješnim, a što ne...".

- Svakako ćemo nastaviti s projekcijama klasike najmanje jednom tjedno, no imat ćemo više vremena ne samo za slaganje programa, već i za nalaženje eventualne potpore za njegovu realizaciju. Naime, kvalitetna klasika je zloglasno skupa djelatnost koja se rijetko "vraća" kroz prodaju karata, ona se uglavnom kompenzira u cjelokupnom programu. Budu li vremenske prilike na našoj strani, radit ćemo duže, a dođe li do nabavke opreme za kino u međuvremenu, želja nam je na "Bačvicama" povremeno održavati programe i izvan ljetne sezone. Kako bi Norvežani rekli - ne postoji loše vrijeme, postoji samo loša odjeća.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 23:32