StoryEditor
KulturaApsolutni šok i nevjerica

I rođena majka jedva bi ih prepoznala: dramatične metamorfoze, ekstremna mršavljenja i debljanja, pa i 'poružnjivanja'; Ovo su najnevjerojatnije transformacije u povijesti filma

11. studenog 2019. - 16:11

Glumcima u opisu posla stoji da se transformiraju u nekog drugog. Međutim, mnogi od njih nerijetko prolaze pravu transformaciju da bi utjelovili likove koje glume i bili neprepoznatljivi.

Dramatične metamorfoze uključuju ekstremne kure mršavljenja ili debljanja, opasne za zdravlje, ako ne život, a tu je i “poružnjivanje” u kombinaciji s prostetikom. Takve metamorfoze se najviše cijene i redovito bivaju nagrađene barem nominacijom za Oscara. Primjera je dosta, a mi se prisjećamo nekih ponajboljih - prije pretvaranja Joaquina Phoenixa u Jokera - koje smo poredali kronološki.

Robert De Niro

Robert De Niro nije bio prvi “metodski” glumac (npr. Marlon Brando), ali je 1980. redefinirao glumačku transformaciju s Oscarom nagrađenom ulogom u “Razjarenom biku”. Kako bi postao autodestruktivni boksač Jake LaMotta, De Niro se podvrgnuo manijakalnim treninzima boksa. No, to je sitnica prema onome što je izveo da utjelovi starijeg, pretilog LaMottu za šačicu finalnih kadrova filma. Produkcija je zaustavljena na nekoliko tjedana kako bi De Niro nabacio blizu 30 kilograma (oko 27), što nitko prije njega nije napravio. LaMottine završne riječi u filmu nisu tek tako “Ja sam šef, ja sam šef”. De Niro se nametnuo kao glumački šampion transformacije i dugo godina nosio titulu prvaka.

Vincent D’Onofrio

Sedam godina nakon “Raging Bulla”, De Niro je dobio dostojnog nasljednika, pa i više od toga. Mladi i zgodni Vincent D’Onofrio nadebljao se više od 30 kilograma (oko 32) za ulogu debelog marinca na vojnoj obuci u filmu “Full Metal Jacket” (1987.), što je još uvijek rekordna kilaža. Uz to je i obrijao glavu na “nulericu”. Nitko ga nije prepoznavao. A žene koje su se prije snimanja okretale za njim, sada su okretale glavu u drugom smjeru. Trebalo je vremena da D’Onofrio nakupi kilažu (jeo je krafne kao i u filmu), ali i da se vrati u “normalu”. “Dobio sam kile svugdje. Čak mi je i nos bio debeo”, izjavio je.

Sylvester Stallone

Poznat po prenabildanom akcijskom tijelu, Stallone je 1997. drastično promijenio imidž za ulogu u krimi drami “Copland”. Stallone je već igrao policajce, ali lik u “Coplandu” je bio sušta suprotnost Kobri - debeljuškasti šerif, k tome nagluh. Umjesto da trenira za dobro jutro, Stallone je jeo pet do deset palačinki i pio čokoladno mlijeko, a ostatak dana je tamanio krafne i “fast food”. Nakupio je blizu 20 kila i promijenio bioritam, toliko da je počeo osjećati posljedice u vidu ubrzanog rada srca itd. Sly je, zanimljivo, potražio savjete za debljanje kod De Nira kojeg je, pak, upravo on savjetovao oko bildanja za ulogu u “Rtu straha”.

Edward Norton

Zapazili smo ga 1996. u “Iskonskom strahu”. Dvije godine poslije jedva smo ga prepoznali u “Generaciji X” - Edward Norton se iz mršavka transformirao u nabildanka, i to kojeg! Nortonova nabildana tjelesna konstitucija nije bila tu samo pokazivanja mišića radi, tipa da postane junak akcijskog filma. Njegov lik bio je neonacist/skinhead, dakle Norton je trebao izgledati fizički opasno. Tako je i izgledao, kao netko tko je pumpao utege u zatvoru, netko koga da vidiš, prešao bi na drugu stranu ceste. Opaki izgled Norton je postigao visokoproteinskom dijetom i bildanjem s naglaskom na benč. “Ispuhao” se niti godinu dana kasnije. Pogledajte ga u “Klubu boraca”.

Tom Hanks

Tom Hanks je već jednom skidao kile za ulogu (“Philadelphia”), a za film “Castaway” iz 2000. najprije se morao udebljati 23 kilograma, da bi potom smršavio kako bi razlika bila još vidljivija u njegovu liku prije nego što doživi “Brodolom života”, tj. kad ostane nasukan na pustom otoku kao moderni Robinson Crusoe. Kako je to napravio? Pomoću rigorozne dijete koja je kasnije nazvana “Castaway diet”, a nije se ni brijao ni šišao tjednima. Interesantno, snimanje “Brodoloma života” je prekinuto napola da Hanks (s)mršavi. Za to vrijeme je redatelj Robert Zemeckis uspio snimiti drugi film (“Ispod površine”).

Charlize Theron

Kako bi dokazala da je “više od ljepotice”, ozbiljna glumica, Charlize Theron se 2003. maksimalno “poružnila” u filmu “Monster” i dobila Oscara za portret serijske ubojice Aileen Wuornos. Prekrasna plavokosa zvijezda se zapustila da se fizički i psihički približi liku. Zapuštanje je uključivalo i debljanje (oko 15 kila), a jela je mahom krafne i čips da to postigne. To nije bio prvi put da se Charlize nadebljala za ulogu – 2018. je nabila 22 kila za film “Tully”, gdje je glumila majku dvoje djece koja zatrudni u 40-ima i ima trbuh do zuba. Iznimno hrabro, jer glumici je 15 godina kasnije bilo dvostruko teže skinuti nakupljene kilograme.

Christian Bale

Najveći glumački transformer novog milenija. Nabildao se propisno za “Američkog psiha” i “Carstvo vatre”, a onda 2004. smršavio gotovo 30 kilograma za ulogu insomničara u “Nestajanju”. Punih šest mjeseci je na dnevnoj bazi jeo samo jednu konzervu tune i jednu jabuku, te pio isključivo kavu i vodu. Rezultat je vidljiv: Christian Bale je težio niti 50 kilograma i izgledao kao da je pobjegao iz konc-logora. Iz jednog takvog ekstrema, glumac je uletio u drugi i odmah potom se (opet) nabildao za ulogu Batmana. Otad naovamo je još jednom iznimno smršavio (“Boksač”) i dvaput se debljao (“Američki varalice”, “Čovjek iz sjene”). De Niro ga nije prepoznao na snimanju “American Hustle”.

 

 

Svakako valja spomenuti i ove transformerske podvige...

- Matt Damon - smršavio 27 kila za ulogu bivšeg vojnika u raljama ovisnosti u "Hrabrosti ratnika"
- Renee Zellweger - nabacila 15 kila za punašnu junakinju "Dnevnika Bridget Jones"
- Michael Fassbender – skinuo blizu 20 kila za ulogu zatvorenika koji štrajka glađu u filmu "Glad"; težio svega 57
- Matthew McConaughey – stanjio se za 20 kila za ulogu AIDS-om načetog lika u "Dobrim dilerima iz Dallasa"; nabio više od 20 za "Zlato"
- Jared Leto – nabio 30 kila za ulogu ubojice Johna Lennona u "Chapter 27", izgubio 20 za "Dallas Buyers Club" i težio 51 kg

Nevjerojatni Jake i Joaquin

Tranformerski viceprvaci novog milenija su Jake Gyllenhaal i Joaquin Phoenix. Posvećeni Jake je u svega godinu dana razmaka najprije smršavio blizu 15 kilograma za ulogu paparazza u "Noćnim kronikama" da bi zatim nabacio deset kila čistih mišića kako bi postao boksač u filmu "Lijevi kroše", izgledajući zvjerski u ringu. Phoenix je, pak, išao obratnim putem – nadebljao se i ojačao tjelesnu konstituciju za "Iskupljenje u New Yorku", nakon čega je skresao 24 kila za "Jokera".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 22:09