StoryEditor
GlazbaMuzej grada Splita

Zvjezdan Vojvodić otvara Ljetne čari klasične glazbe

Piše Jasenka Leskur
16. srpnja 2020. - 08:00
Zvjezdan Vojvodić završio je treći razred srednje Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu

"Ljetne čari klasične glazbe", festival splitske Glazbene mladeži, započinje ovog četvrtka, 16. srpnja, koncertom mladog pijanista Zvjezdana Vojvodića u dvorani Muzeja grada Splita.

U prvom dijelu koncerta koji započinje u 20.30 glazbenik evocira veliku obljetnicu, 250 godina rođenja Ludwiga van Beethovena, izvedbom njegove Sonate u Fis-duru, op. 78, i Sonate u f-molu, op. 57, "Appassionata". Nakon toga na programu su djela B. Papandopula, R. Wagnera i F. Liszta.


Ove je godine, zbog posebnih okolnosti vezanih uz pandemiju koronavirusa, festival "Ljetne čari klasične glazbe" u ponešto skraćenom izdanju, pa će se tijekom srpnja, kolovoza i na samom početku rujna organizirati pet koncerata kojima će se predstaviti 25 mladih glazbenika, inače prijavljenih u natjecateljskom ciklusu "Mo. Vinko Lesić". U ožujku je, nažalost, ciklus morao biti naprasno prekinut.

Uz njih, na festivalu će nastupiti renomirani splitski i hrvatski glazbenici svjetske reputacije: Gordan Tudor, Papandopulo kvartet i Petar Čulić, te kao posebna glazbena atrakcija dolazi JM Jazz World Orchestra & Luis Bonilla.

Radi se o najboljim mladim jazz glazbenicima iz cijelog svijeta koji nastupaju u jazz orkestru Međunarodne organizacije glazbene mladeži, pod vodstvom poznatog američkog trombonista Luisa Bonille. Njihov nastup zakazan je za 28. srpnja u Solinu, pod "kapom" Solinskoga kulturnog ljeta.

Nakon jazzera, u podrumima Dioklecijanove palače 13. kolovoza dolazi Papandopulo kvartet, kada će jedan od najboljih hrvatskih ansambala predstaviti svoj novi program.

Nove Tudorove skladbe

Očekuju nas nove skladbe Petra Obradovića i Gordana Tudora, te zanimljivi aranžmani Beethovenovih gudačkih kvarteta.

Potom je na rasporedu opet jedna mlada glazbenica – flautistica Karla Križanić održat će 17. kolovoza koncert u Muzeju grada Splita, a predstavit će se programom suvremenih autora za solo flautu. Na istom će se mjestu 21. kolovoza održati koncert čiji je prvi dio rezerviran za mladu, nagrađivanu gitaristicu Divnu Šimatović, a u drugom dijelu nastupaju Hannah Kandinsky na violini i Ana Šnicek na violončelu, austrijsko-hrvatski duo Luna.

Za kraj "Ljetnih čari klasične glazbe" 10. rujna, također u Muzeju grada Splita, nastupa gitarist Petar Čulić, koji predstavlja deset novih skladbi koje su mu posvetili najveći gitaristički skladatelji današnjice: Sergio Assad (Brazil), Dušan Bogdanović (SAD/Srbija/Švicarska), Ernesto Cordero (Portoriko), Gerard Drozd (Poljska), Angelo Gilardino (Italija), Stephen Goss (Wales, Ujedinjeno Kraljevstvo), Francis Kleynjans (Francuska), Atanas Ourkouzounov (Francuska/Bugarska), Štepan Rak (Češka) te Jaime M. Zenamon (Brazil).

Inače, glazbenik koji otvara festival Zvjezdan Vojvodić završio je treći razred srednje Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u klasi profesorice Ivanke Kordić. Nastupao je solistički i kao član klavirskog dua u Hrvatskoj, Europi i u SAD-u. Kao solist je nastupao s "North Bohemian Orchestra" iz Češke i s Karlovačkim komornim orkestrom.

Dobitnik je više od 40 prvih i posebnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Dobitnik je dva Oskara znanja Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pohađao je seminare poznatih svjetskih i hrvatskih pijanista i pedagoga. Bio je 2017./18. stipendist Internationale Musikakademije u Lihtenštajnu, a od školske godine 2020./21. stipendist je Grada Zagreba za izvrsnost.      

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 15:59