StoryEditor
GlazbaSUBOTA U SPLITU

Očekivano su sve ulaznice rasprodane. Ivo Pogorelić sav prihod od koncerta u Hrvatskom domu daruje za usavršavanje učenika Glazbene škole Josip Hatze

Piše Jasenka Leskur
23. lipnja 2022. - 16:12

U subotu, 25. lipnja u Hrvatskom domu Split održat će koncert jedan od najvećih pijanista današnjice, maestro Ivo Pogorelić za koji su, očekivano, ulaznice rasprodane. Sav prihod od ulaznica glazbenik daruje za usavršavanje darovitih učenika splitske Glazbene škole Josip Hatze.

Na programu su djela F. Chopina, poljskog skladatelja čiju glazbu Pogorelić izvodi u sezoni 2021./2022. na pozornicama Evrope i Sjeverne Amerike a početkom ove godine je snimio i album sa njegovim skladbama.

Legendarni pijanist Ivo Pogorelić obilježio je klasičnu glazbenu scenu našeg vremena. Njegov jedinstveni glazbeni talent i inovativan pristup uvrstili su ga među najoriginalnije glazbene umove današnjice.

Njegove evokativne interpretacije, oblikovane profinjenim glazbenim ukusom kakav se rijetko susreće, pomaknule su granice interpretacije i razumijevanja pijanističke literature postavljajući pritom nove standarde.

image

Plakat za koncert izradili su Kazinoti&Komenda

HRVATSKI DOM

A skladatelj F. Chopin, kojemu se posebno posvetio protekle sezone, za Pogorelića ima sudbinsko značenje. Pijanist koji se školovao na Moskovskom konzervatoriju, nakon prvih međunarodnih uspjeha na natjecanjima u Terniju i Montrealu, pažnju svjetske javnosti zadobio je 1980. godine na natjecanju u Varšavi koje nosi ime upravo F. Chopina. Iz nikad razjašnjenih razloga eliminiran je prije finala, što je uzokovalo nezadovoljstvo u dijelu žirija a neki su članovi iz protesta napustili natjecanje. Isto je napravila pijanistica Martha Argerich, proglašavajući Pogorelića genijem.

Ovaj je događaj poput nijednog drugog u povijesti glazbenih natjecanja odjeknuo u svjetskoj glazbenoj javnosti, koja je Pogorelića smatrala pravim pobjednikom natjecanja.

Na valu ogromnog interesa koji je privukao na Chopinovu natjecanju, Pogorelić je prepoznat kao pijanist iznimnog kapaciteta i, iznad svega, suvremenog duha, pa je prihvaćajući pozive brojnih koncertnih kuća, započeo intenzivnu seriju koncerata po Europi, Sjevernoj Americi, Australiji i Japanu.

Nakon njegova debija u njujorškom Carnegie Hallu 1981. uslijedili su senzacionalni solistički nastupi na najvećim svjetskim glazbenim pozornicama, kao i nastupi s renomiranim orkestrima poput Bečke i Berlinske filharmonije, Londonskog, Bostonskog i Čikaškog simfonijskog orkestra, Njujorške i Losanđeleske filharmonije te Tonhallea i Concertgebouwa.

Njegov debi LP album "Chopin Recital", snimljen za Deutsche Grammophon 1981., postao je bestseler ubrzo nakon što je objavljen. Danas bogata diskografija Ive Pogorelića broji 14 albuma i tri videa.

Tijekom sezone 2018./2019., u kojoj je Pogorelić obilježavao svoj šezdeseti rođendan i 40 godina karijere, japanska državna televizija NHK snimila je dugometražni dokumentarni film posvećen ovom kultnom pijanistu.

Film je sniman na povijesnim lokalitetima grada Nare, koji ove godine slavi 20 godina od uvrštavanja na UNESCO-ov popis svjetske baštine. U kolovozu 2019. Ivo Pogorelić objavio je prvu studijsku snimku u 20 godina za izdavačku kuću Sony Classical. Album uključuje sonate Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova.

image
Željko Puhovski/Cropix

Godine 2016. maestro Pogorelić snimio je djela Ludwiga van Beethovena u suradnji s internetskom streaming platformom Idagio i tako postao prvi klasični glazbenik koji se usmjerio na ovaj oblik tehnološki napredne produkcije i distribucije glazbenog materijala.

Uz bogatu karijeru na svjetskim pozornicama, Ivo Pogorelić je i društveno angažiran, djeluje humanitarno i pomaže mladim umjetnicima. U Zagrebu je 1986. godine osnovao Fond za mlade glazbenike radi financiranja njihova stručnog usavršavanja u inozemstvu.

Pogorelić je prvi klasični glazbenik koji je 1988. imao čast biti imenovan UNESCO-ovim ambasadorom dobre volje. U svojim nastojanjima da dodatno doprinese podizanju profesionalnih kriterija i sustava vrijednosti na polju pijanizma, Pogorelić je u Pasadeni u SAD-u 1993. utemeljio Međunarodno pijanističko natjecanje Ivo Pogorelić.

Ovo jedinstveno natjecanje na četirima pozornicama bez dobnog ograničenja za natjecatelje i s još uvijek najvišim nagradnim fondom od 100.000 dolara osnovano je s ciljem pružanja potpore laureatima kako bi u potpunosti razvili svoj profesionalni potencijal i postali koncertni glazbenici najvišeg kalibra. U njujorškom Carnegie Hallu 2016. utemeljeno je Međunarodno glazbeno natjecanje na Manhattanu u čast Pogorelićeva pionirskog djelovanja.

Što će Splićani slušati

- U povijesti glazbe malo je skladatelja imalo tako značajan utjecaj na razvoj klavirske literature kao što je imao Chopin, uveo je novosti na području skladanja i izvođenja – kaže muzikologinja Petra Crnčević.

- U klavirski slog unio je nove boje, harmonije i ekspresiju, a način izvođenja obogatio dubljim i bogatijim, poetičnim zvukom. Program koji ćemo slušati u Splitu mahom su kompozicije koje je napisao na koncu svojeg života.
Polonezu-fantaziju dovršio je 1846. godine, u njoj se Chopin udaljava od forme i ritma poloneze u korist slobode izražavanja bliže karakteru balada. Sonatu u h-molu op. 58 napisao je 1844.godine, pet godina prije smrti, a posvetio ju je grofici de Perthius. U četirima stavcima ove sonate prisutno je bogatstvo Chopinova harmonijskog jezika: brze i česte promjene tonaliteta, razgranate sekundarne dominante, neakordni tonovi, a posebno građenje melodije - situacije kada je melodija u prvom planu, ali i kad je težište na harmonijskoj komponenti. Rapsodična Fantazija u f-molu čije pasaže pomalo podsjećaju na improvizaciju nastala je i objavljena je 1841. godine.

U Uspavanci u Des-duru, op. 57 unaprijeđena je stalna melodijska linija koja je više od samog melodijskog ukrašavanja harmonijske osnove - ima neovisan linearni tok. Započeo ju je skladati 1843., a završio 1844. Barkarolu u neobičnom Fis-duru Chopin je napisao tri godine prije smrti – objašnjava Crnčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2022 16:13