StoryEditor
GlazbaZlatna obljetnica

Glazbena mladež Split slavi pedeset godina glazbe bez granica

Piše Renato Kragić
27. studenog 2020. - 08:00
Mješoviti zbor UMAS-a u amfiteatru Medicinskog fakulteta gdje je trebao i nastupiti da nije pandemije

Amfiteatar velike dvorane Medicinskog fakulteta u Splitu ovoga je petka trebao imati izniman program u povodu obilježavanja 50 godina Glazbene mladeži Split, međutim, kao i s puno drugih zbivanja ovih dana, uslijed pogoršanja epidemiološke situacije donesena je odluka o otkazivanju događanja vezano za proslavu, od svečane akademije, preko radionice i koncerta, do 24. Međunarodnog zborskog festivala CRO PATRIA.

Srećom, Glazbena mladež ima svojevrstan plan B, famoznu online varijantu: tako će u petak u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita biti snimljena praizvedba skladbe Blaženka Juračića, "More i mi", koja je naručena u povodu pola stoljeća Glazbene mladeži Split, a izvest će je naša proslavljena mezzosopranistica Renata Pokupić, saksofonist Gordan Tudor, harfistica Lovorka Begović, gitarist Srđan Bulat i harmonikašica Martina Jembrišak. Ta će snimka sljedećih dana biti puštena u eter.

Sjevernije, pak, u zagrebačkom Muzeju Mimara, Vokalni ansambl "Antiphonus" pod ravnanjem mo. Tomislava Fačinija izvest će odabrane nove skladbe 24. Međunarodnog zborskog festivala CRO PATRIA, autora Vlade Sunka, Blaženka Juračića, Bernardina Zanettia, Milana Hibšera, Dominka Jakšića i Joris van der Hertena. I taj će program uskoro biti dostupan kao poseban online sadržaj.

Konačno, amaterski zborovi će poslati snimke djela iz hrvatske glazbene baštine te će ista, kao gore spomenuti sadržaji, biti dostupna preko YouTube kanala i Facebook stranice Glazbene mladeži Split.

Velika je šteta što je ovako značajna obljetnica splitske glazbene institucije svedena na online program. Podsjetimo, osnovana je sad već daleke 1970. godine, tada pod nazivom Muzička omladina u Splitu, a samostalno djeluje i u okviru Hrvatske glazbene mladeži (HGM).

Njezin rad prepoznat je i u međunarodnim okvirima budući da je članica Međunarodne organizacije glazbene mladeži (Jeunesses Musicales International, JMI), najveće nevladine organizacije koja je započela s radom 1945. u Belgiji. Kao i sve članice JMI-ja, i Glazbena mladež, prema riječima njezina ravnatelja Marina Kaporela, ima za cilj "omogućiti mladima da se razviju kroz glazbu preko svih granica".

– Želimo povezati djecu i mlade od vrtićke, preko osnovnoškolske i srednjoškolske dobi sve do fakultetskih dana, a nakon toga i kroz život, s glazbom i kulturom općenito, a bitan nam je i razvoj publike te očuvanje kulturne nematerijalne baštine.

Kreativno izražavanje naročito je važno u razvoju djeteta, zato im GMS svojom djelatnosti želi pružiti mjesto na kojem mogu izraziti svoje ideje i talente u sklopu raznovrsnih projekata. Na taj način djeca i mladi pretvaraju se u izvođače, čime će iskusiti koliko je kontinuiranog i napornog rada potrebno za ostvarivanje umjetničkih programa – opisuje misiju GMS-a Marin Kaporelo.

I u tome su u ovih 50 godina imali znatnog uspjeha.

170 programa u 2019.

Već tri godine nakon osnutka, 1973. dakle, dodijeljena im je Nagrada općine Split "za izuzetne uspjehe u realizaciji programa kulture", a slično je i 2004. s Nagradom Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije za "postignute uspjehe u promociji glazbenika i promicanju glazbene umjetnosti kod djece i mladeži".

Za promicanje, očuvanje i razvoj glazbene kulture među mladima nagrađivani su i izvan Splita, pa su tako 1998. kao organizator Međunarodnog zborskog festivala Cro Patria dobili nagradu "Vatroslav Lisinski" Hrvatskog društva skladatelja, a u povodu 45. godišnjice djelovanja nagrađeni su državnim odlikovanjem – Poveljom Republike Hrvatske.

U tri navrata, 2015., 2017. i 2019. ponijeli su etiketu EFFE (Europe for festivals, festivals for Europe) kojom Europska asocijacija festivala jamči kvalitetu sadržaja, a za manifestacije "Međunarodni zborski festival Cro Patria" i "Festival Ljetne čari klasične glazbe" u organizaciji GMS-a.

Konačno, prošle je godine Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića "za osobite zasluge u očuvanju hrvatske glazbene kulturne baštine, poticanje i afirmaciju mladih hrvatskih umjetnika te njihovu promociju u Republici Hrvatskoj i svijetu" odlikovan i sam ravnatelj Marin Kaporelo.

To i ne čudi kad se zbroji da je Glazbena mladež u 2019. realizirala 170 programa, što koncerata i natjecanja, što predstava, okruglih stolova, majstorskih radionica, edukacija i slično, koje je pred 27 tisuća posjetitelja (među kojima je, istina, bilo i dosta turista) izvelo tri tisuće izvođača.

Ova godina, znamo, nije jednako blagonaklona, ali obljetnica je obljetnica, pogotovo polustoljetna, i činjenica da će umjesto uživo i na zemlji biti preslušana virtualno i na webu, ne umanjuje pozornost koju joj treba posvetiti.

Zna to i stručni žiri za odabir i ocjenu novih skladbi koji ove godine čine muzikologinja Mirjana Siriščević, dirigent Ivan Repušić i skladatelj Ivan Božičević. O izvedbi zborova odlučivat će operna umjetnica Renata Pokupić, muzikologinja Jelica Valjalo Kaporelo i dirigent Tonči Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 13:04